Beautiful Friends

Wednesday, December 31, 2014

Jan-Dec 2014

Assalamualaikum all,


Skima suka suki..
Tapi sebenarnya benda-benda macam ni kalau kita ambik iktibar.. insya'Allah.. kita buat la as benchmark.. jadi pengukur "diri sendiri"..

Jan-Dec 2014..
365 hari..
Apa yang dah kita buat..
Apa yang dah kita capai?
Sejauh mana penambahbaikan diri kita?
Sebanyak mana kebajikan yang dah kita perbuat?

Tahun ni macam-macam dugaan.. macam-macam kisah.. macam-macam la kan.

Dalam senyum ada sinis..
Dalam tawa ada tangis..
Dalam gembira ada tragis..

Long story.. short story.. kita sendiri timbang balik.. audit semula.. rasanya CPU masing-masing pun tak la OUT sangat kan..

31 Disember 2014..
Hari terakkhir untuk tahun 2014.. insya'Allah.. panjang umur.. ada rezeki.. 2015 kita jumpa lagi..

Ilal liqa'

Tuesday, December 30, 2014

Monday, December 29, 2014

Ada sesiapa yang kenal ke??

Assalamualaikum all,

Nak cerita sikit la..
Kut la ada sesiapa yang kenal.. kut la saudara pada "sesiapa" kat sini..

Jumaat lepas..
Waktu maghrib di sini, Ibu terima call dari Ustaz Romizi. Katanya ada sorang jemaah dari Malaysia yang baru selesai mengerjakan umrah being warded di sini.

Kisahnya..
Kakak ni jatuh pengsan semasa nak meneruskan perjalanan pulang ke Malaysia. Flight transit di sini.. nasib tak baik jemaah yang lain dah selamat boarding.. yang kakak kita ni pulak sedar-sedar dah terlantar di katil hospital.

Sedih bukan kepalang..
Berkelana sendirian di negara asing.. dengan tak ada mahram yang menemankan.. dengan tak ada kawan yang boleh diajak bersembang..

Tapi orang baik-baik ni insya'Allah.. ada la nanti Malaikat yang menjaga.. long story.. short story.. ding dong ding dong.. terpacak la Ibu kat tepi katil kakak kita ni pagi Sabtu keesokan harinya.

Kita buat la apa yang patut kan..

And malam tadi.. alhamdulillah.. Puan Halimah Ariffin ni dah selamat pulang ke Malaysia via Kuwait Airways. And rasanya time cerita ni Ibu up-kan.. dia pun dah selamat cecah kaki di KLIA. Seterusnya.. flight ke Kedah dan last sekali and harapnya sampailah ke home-sweet-home di Baling.

Meh..
Ibu share some pics..
Kut ada yang kenal.. kut la ada yang perasan..


Time ni muka sedih lagi..



Muka ada "seri" dah sebab dah nak balik Malaysia..


 

Thursday, December 25, 2014

Survival mode..

Sementara rakyat Malaysia dengan kisah banjirnya.. kami di sini pulak dengan musim sejuk mengejut. Actually.. nothing surprises us anymore.

For the past few years.. cuaca di Kuwait memang sedikit ekstrem. Especially during winter.. drop below 0 atau sejuk mengejut.. dah jadi mainan kami.

Dah jadi macam tu.. bersedia saja la dengan segala apa-apa yang patut.

Kisah anak-anak pulak..
Semua dah dapat result. Ada yang lepas.. ada yang sangkut.. way.. wayyyyy too tersangkut. Dah jadi macam tu.. tanggung jer la denda yang dah awal-awal Ibu set.

Rotan..
Tak heiran la dia orang.. hilang sakit.. hilanglah insaf.

So..
Kita guna sikit psikologi.
I don't know about others but "rampas" jer their benefit.

Thus..
Ipad.. ipod.. iphone.. ikut la pada reta masing-masing kan.. kita pegang la dulu sementara tempoh denda ni.

Remote control..
Kut dulu siang malam pagi petang suka-suki buat macam reta sendiri.. sekarang.. harap maklum je la kan..

Hasilnya..
Alhamdulillah..
Ada yang insaf.. ada yang separa insaf..
That don't bother me much..

Final term coming soon..
Lepas dapat result.. sambung pulak dengan summer holiday 3 bulan.

Dah jadi macam tu..
Justify la diri masing-masing..

Kut sanggup menanggung 3 bulan without gadget.. sendiri mau ingat la kan.

Dah kena denda kan.. segala suku-sakat kawan-kawan Ibu and Ayah pun diminta bekerjasama.. nak manja-manja dengan uncles and unties.. boleh saja.. yet still.. no gadget hehhh..

Can they survive?
Setakat ni.. okey jer.. 



Tak ada rotan.. akar pun berguna jugak..

Tuesday, December 23, 2014

Check list.. check and re check..

Minutes, days and sometimes even months of preparation goes into planning while traveling to another city or country… How much have I planned for my ultimate journey?

Choosing the best clothes, accessories … check my list.. check and re check... 

But have I chosen the best deeds to be presented on the Day of Judgment and be proud of having them written against my name?

Medicines packed just in case I fall sick.. even though you would easily get medicines in whichever corner of the globe you go to...

What about medicines for the hereafter? The ultimate medicine: Salah (prayer).. the best antidote for any type of sin in your heart big or small… I struggled to take it five times a day, how costly would that be today on a Day when no recompense would be allowed and no time to postpone the judgment?

Let us remind each other... let us remind each other... let us remind each other...

Picture taken while the karate students performing solah yesterday at the club..

Something yang Ibu copy paste dari wall seorang kakak ni. Deep.. direct kena diri sendiri..

And sepatutnya pada sesiapa sahaja yang membaca ayat-ayat di atas jugak terasa seperti mana yang Ibu rasakan..

Ada yang terasa tak??
 

Monday, December 22, 2014

Here she comes again.. and again..

Kakak Kembo..

Sejak 30 tahun lepas kami jadi BFF..
Sekali datang ada la seminggu jugak DIA berziarah..
Tak pernah mungkir janji.. melainkan DIA mintak MC terus 9 bulan..

Ada masa datang on time.. ada masa DIA ngelat sikit..
Ada masa DIA keliru dengan DATE.. tapi datang tetap datang..

Yang tak tahan tu.. sekali DIA datang.. satu badan ni jadi kacau..
Dari atas sampai bawah.. aduhaiiiii..

Kut di kampong dulu before DIA datang.. arwah Uwan dah siap-siap suruh minum teh panas campor segala rempah itu ini..

Ni dah dok jauh.. malas dot dot dot la kita..
Time ni.. kut tak Cik Panadol.. Cik Ponstan la jadi peneman..

Tapi apakan daya.. dah lumrah jadi PEREMPUAN..
Kakak Kembo tu peneman setia kaum HAWA..
Redha terima kurniaan Allah..

Our dinner last night.. tak relevan.. tapi saja nak tunjuk-tunjuk..
 

Sunday, December 21, 2014

What's to tell??

How do I start my story..

Ikhlas..
2-3 ari ni memang langsung tak tahu macam mana nak bagi mula ayat. Cerita tu banyak.. but as I said.. tak tahu macam mana nak mula ayat.

Well..
Why don't we just layan gambar..

Last Friday..
Winter.. and aktiviti yang paling sesuai during winter and yang paling kerap kami nampak di tanah Pasir Berdengung ni di samping paling senang nak organize.. bbq..


Pakat ngan 2-3 family.. which eventually jadi makin ramai la pulak.. pilih tempat.. pakat apa nak masak serba-sikit.. and at the end.. wallahhh.. apa-apa yang patut la kan.

Yang paling benefit from all the activities are non other than the kids la.. Makan dah jadi second thing in mind. Yang paling best layan.. quality time with friends.








While yang mak-mak..
Maybe doing some catching-up. Update on maybe some latest cerita-ceriti of others yang kami dah lama tak bersua muka. Well.. nama jer Kuwait ni kecik tapi bukan setiap masa kami dapat berjumpa macam ni. Tambah pulak bila masing-masing dok merata..


Same goes with the kaum adam.. cari pot.. dengan kopi.. teh tarik.. apa-apa yang ada la kan.. tau-tau.. dah gempar dengan gelak yang tak putus-putus..

Ada jugak yang layan gadget baru.. hadiah "bonus" hujung tahun katanya. Pelan-pelan kayuh la kan. Tapi reta seciput yang lama tu.. tak kita lupa. Bertahun berkhidmat.. macam-macam jasa dah.. beribu pulak dah gambar yang jadi bahan bukti.

Ni.. dah dapat reta baru..








Ambik peluang ni nak bereksperimentasi.. belek tu.. belek ini.. adjust tu ini.. apa-apa yang patut jugak la kan..

Okey. As I said.. Otak tepu.. Idea tak mari.. okey sikit nanti kita share la apa-apa yang patut lagi.

One from the group..

Bi'iznillah..

Ilal liqa' friends..

Wednesday, December 17, 2014

Jazaki Allahu khairon kasiiroo..

Assalamualaikum all..

Nak share pahala free sikit la..


Something yang semacam trend hari ni..
Kita ucap terima kasih pada seseorang "for something" in Arabic language.
Clap clap.. very good effort actually..

And yang kat atas tu sebenarnya contoh.. kut la ada sesiapa yang perlu "contoh".

Then cara nak menjawab pulak..
Ada yang kata afwan.. you're most welcome.. likewise.. etc.

So apa kata kita jawab dengan cara yang lebih baik..

First of all..
Jazakillahi khair (ini yang biasa kita jumpa)
Makna - semoga Allah menghadiahkan / mengurniakan / memberikan (terpulang la pada situasi) ke atas kamu..
- ini sebutan untuk "perempuan" seorang

So..
Kalau "awak" lelaki - jazaka Allahu ...
Kalau "awak" perempuan - jazaki Allahu ...

Kalau semua lelaki - jazakumu Allahu ...
Kalau semua perempuan - jazakunna Allahu ...

Bonus :
Di hujung "Allahu" kita tambah "khairon kasiiroo"
(actually ada hadis Nabi Muhammad saw yang menguatkan sebutan ni.. tak sempat nak salin)
- ya'ni Nabi Muhammad saw menggalakkan kita sebut (penuh) hingga "khairon kasiiroo". Sebetulnya, still dapat pahala.. tapi kalau kita sebut with "khairon kasiiroo" tu dapat full marks la kiranya.

Simple je kan kan..

Meh.. kat bawah ni ada Ibu tepek pic untuk reference semua.

So.. if can mulai hari ni kita ubah sikit.. jangan sebut cincai-cincai je. 


Then cara nak menjawab..
Wa'iyya ...
Makna - kepada kamu jua (likewise)

Again.. bonus..
Sebutlah "khairon kasiiroo"

Ibu pun tak pandai nak explain sebenarnya tapi Ibu harap kita boleh share something from this. Korang semua can figure out kan kan..

But..
My most sincere advise..
Nak lebih terang.. lebih tepat.. berguru la pada yang sepatutnya..

Tu la.. dulu Omak hantar pi sekolah agama.. takmo belajar Bahasa Arab elok-elok. Dah otak berkarat ni.. baru nak brush-up semula.

Thus..
Yang baik itu datangnya dari Allah swt while yang kurang tu.. dari kekurangan diri Ibu sendiri..

Okey..
Ada rezeki kita share yang lain pulak yek.

Meh Ibu nak belanja pantun..

Pokok rambutan berbuah lebat,
Berbuah lebat di dalam hutan,
Otak Ibu ni dah berkarat,
Kalau silap tolong perbetulkan.

Ilal liqa' friends..

Kredit;
Ustaz Ikhwan
Pelajar Fakulti Bahasa Arab
Universiti Kuwait
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...