Wednesday, February 29, 2012

Ayam halia goreng cendawan


Masa untuk makan malam..
Masa untuk something yang simple dan boleh diterima oleh semua masyarakat dalam rumah ni. Kalau siang tu, panjang la sikit ikhtiar. Kalau ada yang mengada-ngada nak "fast-food" at least boleh pi tapau Great Steak, Sub-way atau Hungry Bunny. Domino Pizza pun dekat jugak. Itulah antara rahmat dok kat negara Pasir Berdengung ni. Minah and Pak Arab ni suma jenis "fast-food" oriented. So sesak-sesak, tau la nak ngadu kat mana kan.

Malam ni Ibu masak ayam halia goreng cendawan. Alhamdulillah, sambutan amat menggalakkan. Cuma jenuh la nak mengasingkan hirisan halia, bawang and cendawan tu. Untuk siapa lagi kalau bukan Si Manja Ibu.. Haazem.

Okey, jom kita semak resepi.

Bahan-bahan;
-A-
Fillet ayam dihiris nipis (jika nak guna ayam biasa pun, okey jer)
3-4 ulas bawang putih
Halia (sebesar ibu jari)
** blend bawang putih dan halia, lalu diperap dengan isi ayam untuk seketika

-B-
Cendawan butang (cendawan dari jenis lain pun boleh digunakan dan dipotong mengikut citarasa masing-masing)
Sebiji bawang besar - dihiris
Halia (sebesar ibu jari  dipotong panjang)
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap pekat

** Sidekicks
Lada benggala merah, kuning, hijau dan oren - tapi Ibu guna cili hijau sahaja sebab itu je yang ada dalam fridge.


Cara-cara menyediakannya;
- Goreng bahan A sehingga naik bau.
- Setelah isi ayam garing, masukkan bawang besar yang telah dihiris, kicap pekat dan sos tiram.
- Gaul sehingga naik bau.
- Masukkan cendawan butang, cili hijau dan hirisan halia.
- Jika perlu perasakan dengan garam.
- Okey.. dah masak...




No comments:

Post a Comment