Tuesday, February 28, 2012

Nasi ayam instant


Assalamualaikum all,
Back in my lil-kitchen again.. cukup-cukup la dah 4 hari cuti masak. Anak-anak pun dah bosan asyik nak makan di luar. Not to mention KD yang dah "mengalir keluar" last weekend...

Sebenarnya ni menu ulangan dari dinner malam tadi. So kira ini round ke-2 la. Lama sangat dah tak buat nasi ayam sampaikan Haazem bertambah 4 kali. Tak tau la sama ada dia lapar ataupun Ibu memang masak "best" sangat.. (sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri).. Cissss...

Nasi ayam ni sebenarnya nasi ayam hat version Haazem ie. sempoi and no rempah ratus. Ayam pulak ayam instant hatta Ibu mintak Cik Asben pi tapau kat Naif Chicken je. Kira macam ayam golek la tu. Balik rumah modify aje la ape-ape yang patut.

Okey, jika sudi berkongsi ilmu.. jom semak resepi.

Bahan-bahan;
Ayam golek 1-2 ekor (mengikut saiz & kehendak masing-masing)
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 5-6 ulas
Halia - sebesar ibu jari
Stok ayam atau kalau nak lagi cepat kiub ayam 2-3 ketul
2-3 sudu makan sos tiram
2-3 sudu makan kicap pekat
3-4 biji cili merah (hat besar)
Sedikit sos tomato
Sedikit sos cili
1 biji lemon

** Sidekicks
ie. timun, tomato, daun salad, daun sup, bawang goreng

Cara-caranya;
Blend bawang besar, bawang putih dan halia lalu dibahagi ke 3 bahagian

A- Untuk menyediakan nasi
1- Tumis bahagian pertama bahan-bahan yang telah diblend tadi sehingga naik bau
2- Masukkan 1 sudu sos tiram
3- Masukkan 1 kiub pati ayam
4- Masukkan air mengikut sukatan yang biasa untuk memasak nasi putih yang biasa
5- Apabila air telah mendidih, masukkan beras dan masak seperti biasa


B- Untuk membuat sup ayam
1- Tumis bahagian kedua bahan-bahan yang telah diblend tadi sehingga naik bau
2- Lalu dimasukkan 1 kiub pati ayam, gaul sehingga mesra dan masukkan air
3- Perasakan dengan garam (jika perlu)
4- Semasa hendak menghidang, boleh la ditabur sedikit bawang goreng dan daun sup yang dihiris halus


C- Untuk membuat sos ayam
1-  Tumis bahagian ketiga bahan-bahan yang telah diblend tadi sehingga naik bau
2- Setelah itu masukkan kicap pekat, sos tiram, sos tomato dan sos cili lalu digaul hingga mesra
3- Perasakan dengan garam (jika perlu)
4- Lalu masukkan ayam golek yang dibelah dua (terpulang pada masing-masing la nak potong macam mana) lalu diratakan dengan sos yang telah dimasak tadi
** jika sos terlalu pekat, campurkan sedikit air


D- Untuk cili nasi ayam
Cuma perlu blend cili besar (merah) bersama sebiji tomato
Kemudian perasakan dengan sedikit garam, gula dan air perahan lemon


Beresssss..


Nota kaki;
* Ini  bukanlah cara yang sepatutnya untuk menyediakan "Nasi Ayam" tapi its fine with me and my kids. 
** Insya'Allah, jika ada kesempatan lain, Ibu akan share the proper way of preparing the Nasi Ayam Hainan style (penat berguru dengan my mom, siap kena marah-marah lagi tau).
*** Resepi ini sememangnya tidak menyediakan "kicap" nasi ayam tetapi hanya sos yang telah diseratakan dengan ayam golek tadi.





No comments:

Post a Comment