Monday, April 16, 2012

Nasik Goreng Atuk Aji Raman


Mood Monday blues..

Hatta kisahnya dalam tidur pun telah membayangkan sarapan untuk pagi ni. Tercetus idea, Ibu terigat dan berhajat sangat nak makan nasi goreng kesukaan Ayahanda. Dulu-dulu masa di Tanah Malaya, Ibu selalu bersarapan dengan nasi goreng yang sebegini. Tapi masa tu Bonda la yang tolong gorengkan. Kira favorite Ayahanda la ni. Sayang nak dibuang nasi sejuk maka recycle mood. Ayahanda pula jenis yang kuat berpedas dan nasi gorengnya wajib ada sayur dan telur. Maka itulah sebabnya nasi goreng ni dinamakan sedemikian. So kalau Amsyar berhajat, maka selalunya dia akan kata nak "nasi goreng Atuk Aji Raman". Kuat berpedas jugak Bujang Sulong ni. Lagi pedas, lagi berselera dia makan.

Pada sesiapa yang berhajat untuk mencuba, resepi ada di bawah..

Bahan-bahan;
Nasi sejuk (semalaman) dalam 4-5 cawan
* Sebiji awang merah
* Bawang putih 5-6 ulas
* Cili api (pedas dari biasa)
* Segenggam ikan bilis
- semua bahan * ditumbuk lumat
Telur ayam 4-5 biji (adjustable la)

Sidekicks;
Kacang panjang 
Kobis
-kacang panjang dipotong kecil-kecil sementara kobis dihiris panjang-panjang OR ikut suka laa..
 Cara-caranya;
1- Tumis semua bahan * hingga naik bau.
2- Pecahkan pula telur dan digoreng hingga masak bersama bahan-bahan tumis.
3- Masukkan kacang panjang dan sayur kobis.
4- Masukkan nasi sejuk dan gaul agar serata dengan bahan-bahan yang lain.
5- Perasakan dengan garam.
6- Gorengkan bersama sebentar dan siap untuk dihidangkan.

 A picture of mom & dad while visiting Kuwait Tower back in 2010

Atok & Uwan with young baby Arif back in 2009 at the Malaysian Embassy

No comments:

Post a Comment