Sunday, May 20, 2012

Sambal tumis sardin cap ayam


Assalamualaikum all,

Al-kisahnya malam tadi kami semua kenduri makan mi segera a.k.a MEGGI. 5 bungkus meggi kari selamat dikorbankan. 5 orang makan dengan 5 cara masaknya  masing-masing. Arif the Cinonet pun sama jugak naik sampaikan habis sebungkus. Maklum sahajalah, meggi pun kira barang catuan jugak di rumah ni. Meggi is also considered as our weekly pleasure treat. Meggi di sini (memang cap MEGGI made in Malaysia lagi tu) tidaklah sesedap meggi di Malaysia. Mungkin pembuatannya terpaksa sedikit diubah bagi menyampaikan spesifikasi dan tekak masyarakat di sini. Maka lantaran hanya meggi yang masuk ke perut, pagi ni menggigil la mencari nasi. So, jalan paling senang.. masak sambal sardin sahajalah ya. Namun, jika ada yang ingin berkongsi kelainan, resepi sardin Ibu ada disediakan di bawah. Selamat mencuba.

Bahan-bahannya;
2 tin sardin cap ayam
(for those yang prefer "cap" lain, no hal la)
* Sebiji bawang besar
* 3-4 ulas bawang putih
* cili api secukup pedas
(semua bahan * dikisar halus)
Tomato sederhana besar - dibelah 6
Sebiji bawang besar - dihiris untuk hiasan
Sebiji lemon

Cara-caranya;
1- Tumis semua bahan kisar hingga naik bau.
2- Goreng sebentar sehingga terbit minyak.
3- Masukkan sardin dan masak seperti biasa.
4- Kemudian masukkan tomato serta bawang yang telah dihiris.
5- Perasakan dengan garam.
6- Akhir sekali setelah siap dihidang, perahkan lemon jus untuk menambah rasa serta aroma.
7- Dah setel...

No comments:

Post a Comment