Monday, August 6, 2012

Lepat pisang dengan kuah santan.


Juadah untuk moreh, lepat pisang dengan santan. Mungkin ada yang pernah makan dan mungkin jugak ada yang tak pernah dengar pun cara makan lepat pisang sebegini. Tapi bagi orang Negeri Sembilan, ini perkara biasa. Kombinasi lepat pisang yang manis dan santan kelapa yang lemak-lemak sedikit masin sememangnya "best in the world". 

Lepat pisang, semua orang tahu cara nak membuat lepat pisang kan kan kan. Kalau kurang arif, boleh refer ke Pokcik Gugel jer. Cuma tang bab "santan" tu saja ada cerita sikit laa. Kalau guna kelapa muda, santan yang diperah "fresh" tu lagi wangi dan sedap. Cuma kalau dilihat dari gambar di atas, santan tu Ibu masak sekejap dan dicampur garam. Reason, bagi mengelakkan cepat basi. 

Jadi pada sesiapa yang mencuba sedikit kelainan, bolehlah cuba cara ini pulak. Asyik makan lepat pisang kosong saja. Sesekali try la pulak style lain.

No comments:

Post a Comment