Friday, October 5, 2012

Mi Hailam version Hawally


Of late ni rasa macam bersemangat laa pulak nak masak. Idea pulak datang bertali arus. Nampak itu. nak masak itu. Nampak ini.. nak masak ini. Tapi semua menu cikai-cikai jer. Janji lepas tekak dan selera family sendiri, sudahlah.

Amsyar and Cik Asben memang tak ada problem. Dia orang berdua ni memang jenis suka lepak makan kat rumah. Tapi Haazem pulak yang dah komplen.. "bila nak makan kat luar ni?". Ni semua sebab benda-benya yang Ibu masak semuanya dia jarang nak makan sama. Dia kan jenis makan hat yang PLAIN. Ibu pulak kalau masak suka sangatlah boh segala yang hijau-hijau. Sayur-sayur kan elok untuk sistem penghadaman. Dah tu jugak elok untuk kulit and macam-macam lagi laa.

Bukannya kami kedekut tapi;

1- Language barrier. Yang ambik order English memang Big Problem. Dah laa alamat building macam tak cukup sifat kat sini. Dari tension menunggu sampai 1 jam, baiklah Ibu masak sendiri. 

2- Dah tu rajin pi beli sayur kat kedai Bobby every week. Kalau masih dok "order" bila pulak sayur tu nak luak.

3- Dah tentu Ibu yakin kebersihannya. Musim panas macam sekarang, budak-budak cepat sakit. Tak payah laa ditambah dengan food-poisoning and such pulak.

4- Econ-save. Dah tu dok merantau.. belanja kasar woooo..

5- Nanti Ibu takda bahan pulak nak tepek kat blog.

Anyway, kalau ada yang nak share resepi mudah mi hailam ni.. silalah..

* Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
* Setelah itu masukkan sedikit sos tiram, kicap pekat serta 1 kiub pati ayam.
* Masukkan air sebanyak yang dikehendaki.
* Setelah kuah mendidih, masukkan serta bahan-bahan yang disukai such as udang, ayam, sayur and apa-apa sahajalah.
* Perasakan dengan garam jika perlu.

(ini version nak cepat.. )

Tapi kalau nak full recipe, bolehlah lihat di sini.

No comments:

Post a Comment