Monday, December 17, 2012

No red meat regime..

- Down to single digit -

Confirm lepas ni kena cuci toilet with extra "wangi-wangi"

- Breakfst pagi ni -

Hi all,

Kuwait ni kalau nak sejuk tak pernah nak bagi salam and no such thing as "gradually". Macam tu jugak kalau nak panas. Bila nak panas, sand-storm sekali dua then terus terpacak matahari atas kepala. Kalau nak sejuk pulak, hujan sekali dua then terus sejuk single digit.

Budak-budak memang la suka hat yang sejuk. Tapi mak budak yang sorang ni siap pakai bubble dalam dapur.. apa kisah??

Itu belum lagi cerita Cik Asben ngamok sebab air panas habis.. nasib baik bilik air Ibu dia orang tak terjah. Sooooo perempuan kan. Tak macho la "lelaki" mandi dalam bathroom Ibu yang ada munga-munga.

Winter jugak masa bagi segala jenis beruang di rumah ni keluar dari hibernasi. Asyik masuk dapur sahaja. Kejap-kejap lapar.. kejap-kejap lapar.. tangan Ibu tak sempat nak kering. Except for the time nak menaip entri ni la.

And memandangkan kami malas nak ke pasar sebab sejuk sangat, so terpaksalah Ibu gigih memikir lauk-pauk yang nak di masak sepanjang minggu ni. Yang sebetulnya selepas Ibu gugel fridge semalam, rupanya masih banyak segala jenis reta khazanah laut yang tak bermasak. Ini la hasil dari beli dan sumbat. So sekarang, tekad Ibu.. selagi tak habis.. jangan nak menambah dengan stok lain lagi.

At last.. walla..
Malam tadi sambal tumis sotong dengan petai.
While pagi ni sarapan (mencari nasi jugak pagi-pagi ni) sup ikan merah.

Sangat nyaman. Makan pulak nasik panas-panas then tabur lada sulah extra dalam bowl sup ikan tu. Kena pulak teh tarik ke.. kopi 4-3-4 ke.. Memang cerah harapan jarum KILO makin ke kanan.

Okey, Ibu nak lapor diri pulak. Nak men-clean-ner kan diri. Toilet bau petai stok malam tadi. Ada rezeki kita sambung cerita lagi.

Daaaaa...


7 comments:

  1. Hahahah... ada juga petai di sana eh. Ke bawak bekal? :D

    ReplyDelete
  2. Nurul sayang,
    Yg ni beli kat kedai Siam - RM70.00 sekilo. Waaa!!!!!

    p/s;
    Yg bawak tu hari dah habis daaa..

    ReplyDelete
  3. wah, wah!!! sedapnya breakfast kak sham...
    kami makan cekodok panas aje di pagi yang sejuk ini:)

    ReplyDelete
  4. Sham:

    Kita mempunyai selera brekfes yang sama. Nasik.

    Mahalnya petai di tanah orang. Tu kene perabiuh setiap bijik dan tidak dibenarkan untuk membazir walau sebutir.

    Pertukaran cuaca di sana lebih extreme dari Absodi nih eh. Sini siang cam mentari memancar but pleasant. Malam dia sejuk sejuk sepoi sepoi, tiadalah sampai ke single digit.

    x MP

    ReplyDelete
  5. Alahai.. CEKODOK.. best tu.. kena pulak layan teh mangga ke, teh peach ke.. arrr.. cekodok tu cicah pulak dgn sos Siam tu.. sgt nyaman.. nak buat.. KURANG RAJIN..


    MP,
    Nasik & tetap nasik. Mcm tekak org nak pi bendang la pulak (kata my fren la).. ada aku kisah??

    Yes.. mmg mahal.. wajib setiap butir dimkn.. tidak dibenarkan MEMBAZIR sama sekali.

    & yes again, cuaca di sini mmg extreme. Sesekali tersesat la jugak "sepoi-sepoi bahasa". But very rare indeed.

    ReplyDelete
  6. Wahhhhh..sedapnyaaa. Kat sini petai 3papan dalam RM20, kalau yg dah siap kupas dalam paket kecil (dlm 20 bijik?ulas?butir?) dalam RM15.

    Nasib baik single digit kan...kat sini pun dah patah balik single digit..last 2 week asyik negatif jer..tak tahan den!

    ReplyDelete
  7. KA,

    Kira sng la jugak nak dpt Asian authentic stocks sana ya. Durian, petai.. suma ada.

    Nnt nak pujuk Cik Asben skodeng Nokia sana la pulak. Suka suki jer suruh org pindah keja sana sini.

    ReplyDelete