Sunday, March 31, 2013

Food testing dengan anak-anak..


Siapa kata senang nak layan selera anak-anak. Lagi susah dari layan tekak "mak bapak" tau. Kalau dia orang lapar.. bukannya dia orang pandai nak masak sendiri. Setakat masak meggi tu boleh la. Itu pun Ibu still kena masuk dapur to ensure semua okey. Then faham-faham sajalah, setakat meggi sepeket, berapa lama sangat la boleh tahan kenyang. So, dari buat kerja berkali-kali.. biarlah Ibu saja yang masak.

Macam hari ni, sebab kesihan ke Haazem yang asyik makan ikan goreng and ayam goreng.. Ibu try la buat nasi goreng plain. Tak ada bawang or segala jenis sumber "berwarna hijau". Cuma telur, udang and nasi putih. Itu pun tak pass jugak. Dia kata, udang tak banyak. Walhal Ibu rasa dia dah mind-set nak ayam goreng. So bila dapat lain dari tu.. mula la ada "rejection".


Then bila dah tak pedas, terkebil-kebil la mata si Amsyar tengok nasi goreng yang kosong tak ada "feeling" tu. So tak sampai hati punya pasal, Ibu buatkan la dia mee goreng basah "yang pedas". LULUS cemerlang. Siap bertambah-tambah. Dengan Amsyar sebenarnya tak banyak masalah. Dah dia besar dengan tangan Omak sey, so segala lauk orang dolu-dolu.. dia okey jer.


Henceforth.. tak pasal-pasal hari ni tak Ibu membebel.. "nanti korang kawin, make sure cari bini yang rajin masak".

Sekian (untuk kali ini)

6 comments:

  1. Salam Sham. Nampak macam dah banyak dah udang tu. & mi podeh tu, mengancam!

    ReplyDelete
  2. mee goreng dengan telur tuh nampak sedap sangat:)

    ReplyDelete
  3. Alaikumsalam Dinas,
    Dah Haazem mindset nak "ayam goreng" jugak so yang lain dia tetap tak hairan..

    Haha.. mi goreng tu.. buleh laa.
    Amsyar as long "podeh", semua jalan.

    ReplyDelete
  4. Madre,
    Apa lagi, masuk dapur.. mulalah operasi..

    ReplyDelete