Thursday, March 28, 2013

The Vengeance..

Sessi baleh dondam. Kut kan tak menciyeh poloh.. tak tau la kan. Tapi raso eh memang dah cukup podeh dah tu. Even, extra podeh dari biaso.

Memang tak aman tidur malam tadi. Makan tak puas. Walhal rasa macam cukup catuan dah cili tu. Mungkin jugak sebab cili dah lama. Mungkin jugak itu.. mungkin jugak ini. Macam-macam yang Ibu fikir dalam kepala otak ni. Kerja kalau tak sudah.. macam ni la akibatnya. Isshhhh.. tak suka la.

Anyway, hari ni Ibu masuk dapur awal dari biasa. Nak mengqada' apa yang terkurang semalam. Mula dengan "bismillah" semoga yang dirancang resulting seperti yang diharapkan.



Alhamdulillah, kalau ikut ruling Ibu memang dah cukup pedas. Tapi tak tahulah macam mana respon Si Bujang Sulong. Dia kalau makan tak cukup pedas, makan rasa macam tak kenyang. Tapi kalau tengok cara dia "menyuap" tu, kira PASS dah.

Then ada pulak sorang adik berkirim hajat. Dah alang-alang Ibu masak guna peria hari ni (memang itu pun yang dimintanya), Ibu buat pulak gulai udang dengan peria. Bukan susah sangat pun. Walaupun kena masak 2 round, tapi hati puas.

Kepada yang berkirim hajat, selamat menjamu selera..

Selesai sudah tugasan untuk hari ni. Nak ngadap "tugasan" untuk KAFA petang ni pulak.

Kalau ada cerita menarik di KAFA nanti, insya'Allah Ibu share kat sini kemudian. 

P/s;
Sepeket 500gram cecah RM20.00 di Tanah Malaya.. abih camno tu??

10 comments:

  1. mak ai..
    memang baleh dondam!
    Yong dah tak boleh makan pedas sejak dah terpaksa telan ketchup, chilli sauce pun kekdg pedas..

    ps: anak org jawa yang lupa diri, dulu cili hidup boleh gigit jea..

    ReplyDelete
  2. Laaa.. rugi nyer..
    Tak per, kasi perut cool sikit..
    Tapi kan kan.. akak mmg x blh la kalau x pedas.
    W'pun penah kena stomach ulcer.. pedas jugak yg dicari.

    ReplyDelete
  3. kek kampung bundo porio bosa tu namo e 'kambeh'. Moleleh lak air lio mandang gulai tu ha.. err kek sanun pun ado yo kambeh ni yo.

    ReplyDelete
  4. Hhhmmmm...yummeh...terliur akak tengok masak lomak kambas( peria) Sham tu, kalau sebelah rumah dah lama akak hulur pinggan mintak sedeqah......

    ReplyDelete
  5. Ado Bundo.
    Tapi order kek kodai Siam la.
    Market, biaso jual yg perio katak tu jo.
    Tp yg copek laku kambeh ni la.
    Anak yg sulong tu pun samo naik selero kalau nampak gulai kambeh ni.

    ReplyDelete
  6. Kak Arina,
    Kambas di rumah ni memang at least seminggu sekali mesti masak. Gulai boleh, goreng pun boleh jer.

    P/s;
    Kalau kita berjiran.. Sham sendiri yg pi hantar sepiring ke rumah Kak Arina.

    ReplyDelete
  7. Assalam kak...peria tuh dari mana..imprt yer...nampak sedap sungguh gulai lemak yg akak buat tuh...nie nak kena wat jgk nie..heheh

    ReplyDelete
  8. iskk menyesal masuk sini..derita perasaanng..

    ReplyDelete
  9. Alaikumsalam Ummu,
    Peria tu order kat kedai Siam.
    Kalau yg biasa jual di sini peria katak.
    Yg peria katak tu kurang sambutan sikit, mungkin sebab rupanya yg mengerutu tu.

    ReplyDelete
  10. LW,
    Elehhhh.. kita menderita tgk satey ngan segala menda kat umah dia.. dia tak kira pulak.
    Dengki tau.. dengkiiiiii sesangat.

    ReplyDelete