Monday, May 27, 2013

Dari dapur Ibu..

Assalamualaikum all,

Tiba-tiba minggu ni Cik Asben kena on-call. Ada kawan minta swap. Dengar khabarnya the wife baru selamat melahirkan seorang anak perempuan. Dah jadi macam ni, anak-anak tak ada modal nak ngada-ngada makan di luar lagi. And Ibu kena kerah tenaga masak di rumah pulak. Bukan masak di kedai orang lain.

Since gear masih rendah, so malam ni Ibu cuma masak dua jenis menu. Itu pun ada orang tu makan bertambah-tambah jugak. Alhamdulillah.. ada jugak yang sudi makan masakan Ibu.. elehhhh.. nak mengada-ngadalah pulak.


Menu pertama, gulai pucuk paku. Lauk orang kampung saja ni. Patutnya kalau ikut rule, udang tu ganti dengan ikan bilis. Tapi ikan bilis di rumah ni sangattttt la berharga. Tambah pulak, kalau boh udang.. semua makan. Tapi yang pasti, mesti extra podeh. Sampaikan ada orang tu.. siap keluar air hidung. Tu la.. eksyen sangat kununnn sampai kuah banjir..


Menu kedua, khas untuk anak-anak. Tapi Cik Asben selamber je layan 2-3 ketul. Yang ini Ibu goreng plain jer. So untuk budak tembam yang tak makan pedas tu.. tak ada excuse nak ngelat makan malam ni. Dia mula tu dah mula dah buat muka ngelat kunun kata Ibu tak masak lauk untuk dia.. so dia boleh makan meggi. Issshhhh.. bertuah nyer anak.

Well, itu jer Ibu nak share kali ni. Esok lusa tulat.. ada rezeki.. kita sambung lagi ya.

3 comments:

  1. assalamualaikum... kak sham..
    datang melawat sini.. dengan perut kosong je... nak ayam sket.. :P

    ReplyDelete
  2. mana dapat lah pulak pucuk paku tu? frozen ke?

    ReplyDelete
  3. Alaikumsalam Nani,
    Alamakkkk.. dah selamat la.
    Ramai sgt Upi Ipin dlm rumah ni.


    Mala,
    Pucuk paku tu K.Sham order dari kedai Siam on weekly basis.

    ReplyDelete