Wednesday, November 6, 2013

Demi mu anak-anak dan sahabat..

Alhamdulillah.. walau dengan stok "frozen".. masih jugak kami mampu meneruskan kelangsungan makan-makan tekak Melayu. Juga.. as usual lauk campak-campak yang tak perlu diperkenalkan pada semua lagi. Semuanya demi menyampaikan hajat orang.

Satu singgang ikan tenggiri.. and satu lagi pulut kuning dengan sambal tumis udang (with petai). And as usual sebab "ada yang berhajat". I might not a super cook but I'm sure "pada yang berhajat" tu.. hajat dah makbul. Terlebih terkurang.. halal ya.


Cerita singgang ikan tenggiri.

(Ikan tenggiri tu Ibu goreng dulu)
Ibu jarang masak heavy kalau untuk lunch. Sebab nanti malam nak kena masak lagi. Thus Ibu cuba minimise kan menu. Singgang ni rasanya dah menepati hajat semua anak-anak Ibu.

Amsyar.. semua pun dia makan.
Haazem.. ikan goreng.
Arif.. kuah masam-masam and bende.
Khalass..


Cerita pulut kuning dengan sambal tumis udang.
Pada yang berhajat rasanya semua pun dia makan. And kalau family Ibu, serunding is like a must have. Entahlah.. tapi kami dah biasa macam ni. And alhamdulillah.. sampai sudah hajat "bujang" yang sorang tu.

And sebelum Ibu tutup buku untuk hari ni.. nak pesan sikit la..


4 comments:

  1. Sedap pulak nampak pulut kuning dengan sambal tumis udang dan petai tu.

    ReplyDelete
  2. wow!!!masakan malaya terbaek!!! btw k.sham klu saya mmg x goreng la ikan tu tapi rebus biar lama dgn asam keping (so that inshaALLAH mmg x hanyir). pepepun secret recipe masing2 kan, no harm

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum wbt Sham,

    Light and easy for lunch ... terasa sedap light masam singgang di hujung tongue :)

    ReplyDelete
  4. Jun,
    Setakat untuk tekak kami.. boleh laa.


    Ros,
    Haazem suka kalau ikan tu digoreng dulu. Ye la kan.. dah selera masing-masing. K.Sham ni ngikut saja.


    Alaikumsalam REAL,
    Macam dah terasa-rasa ya.
    Kalau Sham mmg kena masam lebih sikit.. entahlah.. dah biasa mcm tu.

    ReplyDelete