Tuesday, March 4, 2014

Cili blend.. pijar tangan sey dah ni..

Masa takda.. tak kisah.. tapi kalau dah ada.. ada jer yang nak dimasak..

Masak kari.. asam pedas.. mi goreng mamak.. and apa-apa yang patut laa..


Kut nak cepat.. beli jer yang ready made. Kedai Bobby siap offer nak yang pedas or kurang pedas. Tapi entahlah.. cili blend made in Thailand tu macam ada "benda alien". Bukan la benda yang tak halal ni tapi rasa macam "lain" sikit la.

Ye la.. bukan semua dari negara jiran tu sama dengan tekak kita kan.

So.. nak tak nak.. terpaksa la sendiri bikin. And sekali buat tu.. sekuali besar jugak la.

Kalau ikut "law" Omak sey.. cili tu potong dulu.. buang bijik cili then baru direbus. Tapi.. as you can see..  jangan ditiru sebab itu cara orang malas. Once dah lembut.. blend sampai cili semua hancur.

Korang pulak macam mana?

8 comments:

  1. samo dgn mak den ajar tu tapi lama dah xbikin sendiri. heheh!!!!beli yg readymade je tapi ros pun memilih gak bab2 cili giling ni. ada setengah2 tu xsedap sebb mcm dorg tambah tomato(masam je rassa, pelik)

    ReplyDelete
  2. Ros,
    Yg bab masam tu mmg selalu terkena.
    Tu sbb tho dok kg, Omak akak prefer sendiri bikin. Kasi frozen then bila nak guna.. ambik je la byk mana nak pakai.
    Sampai la menurun ke anak ei yg soghang ni..

    ReplyDelete
  3. Salam kenal & Ziarah..
    Betul tu klu ada cili kat rumah..mcm2 nak dimsk.
    Biasa potong serong..buang biji..rebus & br blend :)



    p/s:Klu berminat dgn pemanggang ajaib dll..jemputlah singgah yer

    ReplyDelete
  4. Azatie,
    T.kasih kerana sudi berziarah.
    Insya'Allah..

    ReplyDelete
  5. dulu sy buat sdiri jugak kak
    potong, rebus, blend
    skrg ada jumpa satu jenama
    cili giling kak ani kalau x silap
    sebijik cam buat sdiri,tp susah nak jumpa,kalau jumpa mmg sy beli buat stok kat umah ;)

    ReplyDelete
  6. saya pun suka buat cili sendiri dari beli.Buat banyak banyak simpan deep freeze.Nak masak apa apa pun ..chiau saja.
    Saja nak share cara buat.
    http://tinkeringthink.blogspot.com/2010/08/tiru-macam-saya-4.html

    ReplyDelete
  7. Irfa,
    Kut K.Sham jd Irfa pun, sure akan buat stok kalau dah jumpa yg serasi dgn taste K.Sham.

    ReplyDelete
  8. Mokjadeandell,
    Insya'Allah.. nanti kita jln2 ke sana.

    ReplyDelete