Tuesday, April 29, 2014

Busuk bagi mu.. nikmat bagi ku..

Assalamualaikum all, 

Cerita basi.. belacan. Siapa yang tak kenal belacan kan..

Sinonim dengan masyarakat Asia especially orang Melayu. Tapi orang bangsa lain pun pandai makan belacan. Sama jugak macam orang Melayu yang pandai makan dim sum, moon cake or tosei.
 
Well.. this privileges might not and will not be shared by us here in negara Pasir Berdengung ni. Hatta baru goreng ikan bilis pun dah ada jiran yang bakar kemenyan arab depan pintu.

Thus.. dah jadi macam tu biasanya Ibu akan buat stok lebih dari extra (banyak la tu) once Ibu nak prepare sambal belacan. Yang jadi kisah ni sebab Ibu biasa goreng kering dulu stok belacan tu then baru diproses untuk step yang seterusnya.

Dah jadi macam tu.. semalam Ibu buat stok sambal belacan. Macam biasa.. lebih la sikit.

Cuma.. pelik la jugak bila jiran tak pulak bakar kemenyang arab. Elok la tu.. mungkin dia pun dah lali kut.

Well.. presenting..


Bolehlah bertahan untuk sebulan kut.. And masih dengan unsur-unsur belacan.. pagi ni..

Alhamdulillah..

Kita cerita lain kali saja la ya.. "ayat" belum mari lagi laa..

10 comments:

  1. Erm...sedap bau belacan bakar... macamana agaknya baunya di tengah gurun sana?...

    ReplyDelete
  2. oh, drug soap baker kemenyan ekk? nak halau jin belacan. hahaha….saborrrr jela

    ReplyDelete
  3. sy suka belacan udang dr melaka tu
    buat nasi goreng sedap ;)

    ReplyDelete
  4. Nasa,
    Bau belacan bakar.. best kan.
    Bakar kat mana pun, tetap sama.

    ReplyDelete
  5. Ros,
    Jiran bakar bohur.
    Cuma yg tak tahan tu dia bakar yg bau original.
    Menusuk bau satu rumah.

    ReplyDelete
  6. Irfa,
    Yg "itu" mmg x dinafikan lagi dah.

    ReplyDelete
  7. Kak, akak proses tu, maksudnya, blend siap2 yer. Makanya tinggal cedok masuk kuali jer lah yer...

    ReplyDelete
  8. Ya Aziela,
    Siap2 goreng kering.. lps tu blend.. then bila nak masak.. terus masuk kuali jer la..

    ReplyDelete
  9. Kakak, Rugikan saya sebab sjk discovered allergic akan sotong dan udang, mmg hilang sudah kenikmatan mkn belacan. Huhuhuhu.

    ReplyDelete