Sunday, June 8, 2014

Masak.. masak.. dan masak lagi..

Assalamualaikum all,

Takda idea dah ni.

Takda cerita apa.. kecuali dari kelmarin lagi kami ada jemputan makan-makan di rumah kawan. Dah makin hampir nak balik ni.. makin ramai pulak yang menjemput makan-makan. At the same time.. dapur pun nak kena bagi clear dah ni. Aduhai..

Dah jadi macam tu.. kita bawak buah tangan serba-sikit ke jemputan orang la kan. Ibu jarang membeli kek ke.. muffin ke.. coklat ke.. Entahlah.. memang jarang sangat. Bukan nak menunjuk yang Ibu ni pandai sangat masak.. tapi dah terbiasa macam tu. Nak buat kuih ke.. manisan ke.. memang tak pandai la.. so, buat apa-apa yang kita tau je la kan.




Dalam masa yang sama, ada jugak adik-adik geng bujang yang dok nyakat.. nak itu nak ini. So.. alang-alang dah Ibu nak mengemaskan stok yang ada ni.. kita tapaukan la sikit. Rasa tu.. harap maklum je la.. kita ni masak bukan jenis yang pi sekolah pun. Resepi pun.. ikut apa yang ada.

At last..
Daun kesum
Bunga kantan
Daging salai 10kg
Pucuk ubi

Semua habis dah. Kejap lagi ni nak menghabiskan stok tepung pulak. Ada kawan jemput dinner. Plus khabarnya tuan rumah nak buah mi rebus ala Johor. Kita pakat buatkan mi kuning jer la.

Aci la tu kan..


7 comments:

  1. selalu tengok ibu masak lemak daging salai, mesti speciality ibu ini...

    ReplyDelete
  2. Nasa,
    Nak kira trade mark tu tak la jugak.
    Tapi yg sebenarnya.. mmg ini je pun yg tahu..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Sham,

    terus senyum bila baca ni

    http://sarfaeiz.blogspot.com/2014/06/smile.html

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  4. Alaikumsalam wbt sahabat..

    Alhamdulillah.. banyakkan sonyum.. tak rugi pun.

    ReplyDelete
  5. alahai tak tahan tengok asam pedas tenggiri tu.mmg feveretkuuu

    ReplyDelete
  6. sedapnya daging salai tu...terliur tengok.hihi

    ReplyDelete
  7. Kausar & Sal Bee Yah,
    Lauk biasa2 jer.
    Sana senang dapat. Yg tunjuk2 pun banyak.

    ReplyDelete