Tuesday, March 17, 2015

Buah ceremai.. pucuk pegaga.. ikan tenggiri bakar.. dalam kuali bertemu jua..

Assalamualaikum all,

Mak aihhhh.. panjangnya tajuk. Tapi kan kan.. dah lama jugak tak share pics lauk-pauk. Ari ni nak tayang-tayang sikit la..
 

Pada yang dah terlepas baca.. baru-baru ni Ibu ada cerita pasal pi beli buah ceremai. Tapi sebab terlampau masam sampaikan dah tak boleh nak bukak mata lagi.. so Ibu divert jadi perencah dalam kuah gulai ikan tenggiri. Kira macam ganti mangga muda la tu..

Alhamdulillah.. projek menjadi. Setel babe..



Btw, yang kat pic belah atas tu.. yang hijau-hijau tu.. pucuk pegaga. Semua campak sekali.
 
Ikan tenggiri tu pulak Ibu bakar dalam oven sekejap. Saja nak bagi bau 'hangus' sikit. Tak dapat nak salai dengan sabut kelapa + tempurung.. kita guna jer la apa yang boleh kan..

Resepi (kut la ada yang berhajat) tak ada la pulak. Masak yang biasa-biasa jer macam orang Negeri Sembilan lain masak. Cuma nak bagi masam buah ceremai tu 'keluar' Ibu ketuk-ketuk la sikit dengan batu lesung.


Then since tengah rajin ni.. kita repeat pulak buat roti jala. Rajin ni pun sejak jumpa 'kawan' ni la. Senang sangat la pulak nak menjala. Picit jer. Dapur pun tak messy.

Maka hasilnya.. petang semalam dapatlah jiran di Egaila and Shura tu merasa sama. Siap ada pulak yang tayang-tayang kat fb. Aduhai.. jangan jiran yang lain sama 'berbunyi' sudah laa.



Anyway..
Nak bagi balance.. tu ari dah buat kuah kari.. kali ni Ibu partner-kan dengan kuah durian pulak. Stok durian frozen jer. Dah bulan Mac ni. So bolehlah 'rajin' masuk gear 3. Stok dah mula nak kena clear before masuk summer. Nak balik cuti babe..

Errrr.. tiket tak beli lagi ni.. acano tu??

6 comments:

  1. botol yg ada 3 corong tuh x pernah jumpa pun.. mana k.syam beli?

    ReplyDelete
  2. Mila,
    Beli kat kedai Daiso. Kedai yang byk jual barangan dari Jepun tu. Kalau di M'sia, ada di Curve.. Mutiara Damansara.. kedai RM5.00. Mungkin sana ada jugak.

    Actually, botol tu botol utk sos.. mayo etc. K.Sham je suka suki tukar fungsi.

    ReplyDelete
  3. cermai tu saya selalu buat jeruk je . tabur gula dan garam , simpan semlman , esok dah blh mkn ... blh gak cuba resepi ni sesekali ...

    ReplyDelete
  4. Sedapnya Kak Sham... Nak sikitt!!.. Hehe.. Byk tips dpt kali ni.. Seronoknya.. Boleh cuba. Thx kak sham

    ReplyDelete
  5. Vee,
    Jeruk ceremai memang sedap.. alahai.. mcm dah ternampak-nampak jer la pulak.

    ReplyDelete