Tuesday, April 7, 2015

Lady fingers.. okra.. kacang bende.. dan khasiatnya..

Assalamualaikum all,


Not need introduction..
Kacang bende goreng berlada.. siapa tak makan kacang bende memang rugi.

Do you know that lady fingers are known best for;

i) mencuci hati.


ii) menstabil kandungan gula dalam darah.

iii) membantu melincinkan bahagian dalam usus besar.

iv) membantu mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua.

v) membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.

vi) ada pendapat mengatakan ia juga baik untuk mereka yang murung, keletihan atau rasa tidak selesa/sihat.

vii) membantu merawat ulcer dan mengurangkan kekejangan sendi.

viii) sifatnya yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan lantas membantu masalah penghadaman.

ix) dapat membantu radang paru-paru, sakit kerongkong serta kesakitan pada dubur.

Nota : info dari sini.

Anyway..
As for us.. kacang bende tidak pernah mengecewakan. May it be as ulam, sidekick in kuah singgang, kari, atau goreng pedas.. insya'Allah tak pernah berbaki.

Lauk campak-campak as simple goreng berlada, semua orang pun boleh buat kan kan.

Anyway kalau ada yang berhajat dengan resepi mudah Ibu.. boleh saja cuma seperti yang di bawah.

Bahan-bahan;
- Kacang bende
- Bawang besar
- Bawang putih
- Ikan bilis
- Cili api
- Telur
(sukatan, agak-agak la ya)

Cara-caranya;
- Blend ke semua bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan cili api.
- Setelah naik bau, masukkan telur dan kacau sehingga telur sedikit keras.
- Masukkan kacang bende yang telah dibelah dua (menyerong).
- Akhir sekali perasakan dengan garam.
- Khalas.

Selamat memasak..

4 comments:

  1. saya suka sgt dgn bendi tumis pedas dan masak asam rebus ...

    ReplyDelete
  2. Salam kenal..
    Mmg sedap masak bendi begitu. Makan dgn nasi panas2...
    Tak perlu lauk lain..

    ReplyDelete
  3. T.kasih kerani sudi singgah.
    Insya'Allah akan menyusul berziarah ke sana pulak.

    Less is more.. memang setuju, setakat goreng kacang bende.. layan dengan nasi panas.. dah tak perlu lauk lain dah.

    ReplyDelete