Thursday, April 30, 2015

Mi goreng mamak.. Hawally mari..

Adat merantau..

Dari yang tak tahu biasanya akan terpaksa ambik tahu..

Dari yang tak pandai.. akhirnya terpaksa buat-buat pandai..

Yang menjadi penghalang cuma tahap kerajinan saja.

Untunglah kalau tempat yang dituju dah sedia maklum cukup serba serbi. Tapi bagi kami yang terpaksa menumpang rezeki di Tanah Arab.. sudah pasti.. mi kuning.. pulut kuning.. nasik kerabu.. nasik lemak.. itu semua bukan makanan kebiasaan bagi penduduk asal.

Kalau ada pun bangsa lain seperti Bangladesh.. Sri Lanka.. Indonesia.. tetap lain.

Dah jadi macam tu bila tekak berkehendak.. mula la skodeng sana-sini. Tanya Cik Gugel untuk resepi or in my case.. call ke Omak sey jo la..

And hari ni.. rasa nak makan mi goreng mamak la pulak.

Kalau malas.. boleh saja ke Pasar Pinoy.. insya'Allah setakat sepeket dua mi kuning (selalunya kaler oren) sure boleh dapat.. tapi rasanya lagi yakin kalau boleh buat sendiri.

Hence.. hari ni..

 Sebelum kejadian..

Selepas kejadian..

4 comments:

  1. sedapnya..lapar la pulak..hehe

    Share la resepinya..boleh cuba buat..




    PERCUMA Roadtax expiry date reminder

    Roadtax Reminder Malaysia


    Perbaharui cukai jalan dan insuran disini

    Renew Roadtax Malaysia



    ReplyDelete
  2. Aziela,
    Insya'Allah.. mi kuning ni dah biasa buat. Setakat sekilo tepung.. 30-45 minit boleh siap.

    ReplyDelete