Wednesday, May 20, 2015

Yang tembam and yang gemuk..

Jalan-jalan ke rumah sesapa ntah.. terberkenan pulak dah dengan pulut udang atau separuh negeri panggil pulut panggang. Well, back in N.9.. lebih dikenali dengan panggilan pulut panggang la.

Dah jadi macam tu.. mulalah dengan aktiviti mencari bahan mentah. Daun pisang.. beras pulut.. udang kering.. kelapa parut.. serai and lastly.. cili blend.

Well.. actually masa Ibu belum sampai ke sini dulu.. memang biasa la ambik kontrak buat pulut panggang ni. Mungkin ada yang tak tahu.. dulu before Ibu berhijrah 'sementara' ke sini.. Ibu pernah tolong Omak sey berniaga jual nasi lemak. Cuma since Ibu ni jenis terlalu murah hati bab cashier and membungkus nasi lemak.. so my mom bagi tugas khas ie.. buat pulut panggang untuk jualan. Dari step mengukus pulut sampailah ke bab membakar pulut panggang.. semua Ibu yang handle. And alhamdulillah.. 'ilmu' tu masih ketat melekat kat CPU ni sampailah ke hari ni.

And semalam Ibu repeat ie. brush-up semula skill tu. Takut gak nanti.. berkarat. Ni semua sebab.. Ramadhan dah makin hampir.. so harap maklum jer la kan.


Godek punya godek dalam gerobok.. rupanya stok udang kering dah habis maka terpaksalah pesan ke Bobby. Mak aishhhh.. 100grams cecah RM16.00. Nangis babe.. tapi kira pejam mata jer la. Bayar ngan duit syiling jumpa atas almari.. dalam washing machine.. khalass..


Inti pulut panggang..
Serai.. udang kering - blend
Kelapa parut
Cili kisar
Semua goreng sampai separa kering. Tapi jangan lupa perasakan dengan garam pulak. Nak lagi sedap.. boh la udang segar sikit.


Kisahnya..
Ibu ni masak guna dapur elektrik. So camana pulak la nak melayur daun pisang.. but no worries.. kita iron jer daun pisang tu. And if takut alas iron board tu lekat getah daun pisang.. kita lapik/alas la dengan apa-apa kain. Insya'Allah.. you will still get the same result as melayur daun pisang.


Ni la satu antara kelebihan buat sendiri.. makan sendiri. Kita boleh adjust besar.. panjang.. inti banyak mana yang kita suka. Tapi masa Ibu berniaga dulu.. kena la adjust saiz untuk bagi berbaloi dengan 3 biji - RM1.00. And kalau nak tau kisah.. the moment Ibu wassup gambar pulut panggang ni ke Omak sey.. memang kena bebel la.

Komen - kenapa gemuk-gemuk sangat? Tak comel.. ni kerja orang malas.. and so on.. and so on..

Omak sey tu.. kut untuk makan sendiri pun.. still dia nak yang comel-comel. Reason.. nanti bila makan takda la seketul dah terus kenyang. Yang comel-comel tu la buat orang geram. Presentation and rasa kena selari.. adeiihhhhh..

Dah tembam macam ni.. memang patut kena bebel la kan..
  
Hasil dari sekilo pulut..
Tapi kalau masa berjual dulu.. sekilo pulut boleh cecah sampai 60 biji..



Beginilah cara Ibu memanggang pulut panggang tu. Guna pan yang paling besar. Ada masa Ibu bakar ikan pun guna pan yang ni jugak. Guna oven.. macam tak aci la pulak.


As usual.. inti yang lebih tu kasi simpan elok-elok.. ada masa nanti bila berhajat.. boleh repeat lagi..


Seterusnya siap susun untuk delivery. Petang semalam kami sempat pi embassy untuk main badminton. Asyik makan.. makan.. and makan saja.. kena la bagi keluar peluh jugak. At least.. adalah exercise sikit.

And inilah faktor sebenar pulut panggang tu semua tembam-tembam belaka.. nak cepat nyer pasal babe..

Okey.. ada story.. kita share lagi.

Assalamualaikum..

14 comments:

  1. salam hee, udang kering import dari siam tu ., hehe2

    ReplyDelete
  2. Gemuk dan menyelerakan pulut panggangnya..
    Mengancam..

    ReplyDelete
  3. Alaikumussalam..
    Tu la pasal mahal kut.. sbb kena naik flight dulu.

    ReplyDelete
  4. Shahida,
    Gemuk nyer pasal.. mkn sebijik dah kenyang.

    ReplyDelete
  5. Ayo mak kak. Sey memang gomar pulut panggang ni kak. Wangi...and lembut and crunchy

    ReplyDelete
  6. Aziela,
    Bakar lamo sikit.
    Bagi ado yang hanguih-hanguih sikit.
    Tu yg best tu.

    ReplyDelete
  7. sy hrp nnt mase sy dberi rezeki ade fmly sndiri sy akn rajin2 msk2 cmni. skrg bukan xnk rajin. tapi sape nk tolong makan. Asik sendiri mkn je...berketul dah perut..haha

    ReplyDelete
  8. dah kono bebel ngan omak ado yo alasan e yo shma..nak copek la he he..tak po..gemok pun acik tengok cantik yo pulut panggang sham tu..sekato o..samo bosa e

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Sham,
    Sedapnya pulut panggang tu.. Jazakallah khayr for the recipe. Nk try juga la & nk buat gemuk2 juga. Haha...

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum k.sham…..mak aiih sodapnye pulut panggang gumuk tu. terliur….btw tq k.sham share idea layur daun pisang tu. serius lagi senang gitu. ahaks!!!!kot2 terajin nak melayur daun pisang sey tiru yo?

    ReplyDelete
  11. Chot,
    Insya'Allah.. hanya Dia yang tahu apa yang terbaik buat kita.
    Btw, ngences la tengpk pic laksa Chot tu..

    ReplyDelete
  12. Acik,
    Dah namo pun Omak ngan anak.. tuo-tuo pun.. kok ado yang tak boto.. memang kono bebel la.

    ReplyDelete
  13. Che Nor,
    Wa'iyaki khairan kasiiroo.
    Kita sendiri makan.. kita sendiri adjust.

    ReplyDelete
  14. Ros,
    Mano-mano buleh share.. kito share.
    Ikhlas lillahi'taala.

    ReplyDelete