Sunday, June 14, 2015

Homemade seri kaya.. and roti titab.. roti kitab..

Ni punca dari sembang-sembang kat group dengan adik-adik student yang dah selamat sampai ke Tanah Malaya. Makanya berperang wassup gambar makanan yang macam-macam la. Yang kita taraf mak bapak ni.. tumpang seronok jugak bila melayan peil adik-adik ni.

But since most of them are from Kelantan.. so dah tentu la ceritanya berkisar tentang kedai makan yang tengah fofuler kat sana.

One of it.. Kopitiam Kita Kota Bharu (boleh try tanya Cik Gugel).

- Gambar ehsan Cik Gugel -

Kisahnya..
Roti titab.. roti kitab tengah trending ni.. (which is which).. Ibu pun tak tahu..

Roti tu yang hok bawah kanan..

Hence.. kita ni yang pantang tengok gambar makanan.. mula la gatal nak me-ne-rai. Dengan segala penuh keyakinan rasa macam seri kaya ada dalam fridge lagi. Sekali tengok.. nada. And barulah teringat tu ari yang the last tin terpaksa kena buang sebab dah berkulat.

Maka terkebil-kebil la dok sensorang memikir.. camano nih??

At last.. mula la aktiviti meng-gugel sana sini. Jumpa pulak resepi yang macam-macam. So pilih resepi mana yang rasa mampu bikin.. at last.. selepas hampir 30 minit bertarung di dapur.. maka hasilnya..


Seri kaya yang paling basic. Takda daun pandan.. takda segala esen.. just pure gula.. telur and santan. First time kan. Lepas ni.. pandai la nak adjust mana-mana yang patut.

Cuma since masak gula dapur elektrik.. so the end result ada sedikit (actually banyak) yang berketul-ketul. Tapi as per my Omak.. kut nak cantik.. sepatutnya masak guna kukusan. So seri kaya tu tak berketul-ketul.

No worries.. kita blender jer. Thus.. dapatlah result macam yang dalam gambar tu.

Cuma my advise..
Kalau nak blender tu.. please make sure yang your blender tu.. bersih dari segala cili api or cili blend. Kut tak nanti.. ada extra perasa pulak.

Tapi biasalah.. dasar nak cepat nyer pasal kan. Kita simplify and improvise.. and hasil nyer tetap sama.

Btw.. yang nampak macam putih-putih tu sebenarnya gelembung udara. Bila dah masuk bekas.. cantik jer sekata likat.


Cuma Ibu tak dapat la nak snap pic step-by-step sebab masa masak tu.. acuan seri kaya tu akan pop-up.. lompat sana sini. Tapi bila tengok hasil.. puas hati babe walaupun dapur comot..

And petang semalam dapatlah kita orang rasa roti titab.. roti kitab tu..

Comment.. rasa dulu sendiri.. then you'll know..

8 comments:

  1. Pandai sham boleh buek kaya sendiri.acik pun tak ponah buek sham

    ReplyDelete
  2. Acik,
    Nak makan nyo pasal la ni.
    Kok kek sanun.. Sham boli yang dah siap jo la.

    ReplyDelete
  3. Asal Dari kelantan pun sy x thu psl roti Titab ni, haha

    ReplyDelete
  4. alamak! telur kuning dia cair meleleh >_< hihi yg lain ok dah kuning dia tu sy tak makan ;p

    ReplyDelete
  5. Irfa,
    Kita dlm zon selesa.. selalunya mcm tu la.

    ReplyDelete
  6. Dik Kopiolimauice,
    Ikut la selera masing-masing kan.

    ReplyDelete
  7. Kalau dah emergency idea nak jadikan jugak tu ada je datang sendiri. Aina kagum dengan kawan-kawan yang dok di negara orang serba serbinya pandai terutama bab memasak.

    ReplyDelete
  8. Nak buat macam mana Aina.
    Kat sini dah tentulah takda jual seri kaya.. so kalau nak makan.. kena la rajin sikit.

    ReplyDelete