Wednesday, July 1, 2015

Like the blooms in the garden..

Hati sudah mula berbunga-bunga..

Walaupun ada kala bercelaru jugak sebenarnya.. tapi kita ambik yang positif sajalah.

Thus.. walaupun entah bila.. tapi Ibu dah mula berangan itu ini. Adat la.. berangan is FREE kan..

Dan dengan beza waktu 5 jam terkemudian dari Malaysia.. kami di sini punya sedikit kelebihan cari inspirasi dari menu berbuka dan bersahur dari kawan-kawan blogger dari sana.

For an example..
Just so recent.. pi skodeng rumah adik Aziela yang sorang ni.

Nampak pulak goreng ikan bilis berlada yang rasa mampu bikin but what more important.. sedap.

Dah jadi macam tu..


Kita pun mulalah dengan..
- goreng ikan bilis, ketepikan
- goreng cili api dan bawang putih yang dah ditumbuk kasar hingga garing
- then masukkan pulak bawang besar yang dah dimayang kasar
- masukkan semula ikan bilis
- perasakan dengan garam
- khalass

Sonang jo kan kan..

Then bila mulut dah bersiut kepedasan kita layan pulak dengan teh suam. Dalam tak sedar.. nasi dah bertambah.


Alhamdulillah.. selesai sudah kami sekeluarga bersahur.

P/s;
Jangan lupa baca niat puasa.

Assalamualaikum..

Dalam hati ada taman..

10 comments:

  1. lamanya tak singgah sini.. nak kena back back nie.. nak khatam mana tertinggal ..
    anyway, ikan bilis mcm tu memang pembuka selera tak kira waktunya ^_^

    ReplyDelete
  2. Puan Ronaldo dtg berziarah.. sungguh terharu nyer kita.
    Ikan bilis mmg lauk versatile kan Lyza.
    - pelan2 kayuh haa..

    ReplyDelete
  3. salam ramadhan cik kak sham yg jauh dimata tuu,
    untunglar bini rajin dan pandai memasak ikan bilis pedas berlada gituu ;p

    ReplyDelete
  4. Alaikumussalam wbt Wak,
    Salam Ramadhan jugak buat Wak.
    Setakat ikan bilis goreng pedas.. apa sangat laa.

    ReplyDelete
  5. Wahhhh. Ada taman... Ikan bilis mmg sedap goreng kering. Kalau digoreng tanpa minyak, pon saya suka.

    ReplyDelete
  6. salam cik kak sham lagi, hihi

    psl komen cik kak dlm blog wak yg biasa2 aje smlm tuu wak dh reply yee, tuari baru saja wak baca ade mat salleh yg suka tembak2 foto kat Abu Dhabi, tetibe kena tangkap penjara 5 tahun tuuu sbb tembak bangunan terlarang la sangatt., huhu2

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2820753/American-grandfather-70-faces-five-years-jail-Arab-Emirates-taking-picture-no-photography-sign-held-secret-week-police-jail-diabetic-s-health-risk.html

    ReplyDelete
  7. Laura,
    Kalau goreng kering tanpa minyak pun best jugak.
    Lepas tu tumbok lada hitam.. tabur..
    Cukup dah tu.

    ReplyDelete
  8. Alaikumussalam Wak,

    Dah betul la tu.
    Sama jer kat sini.
    Macam bangunan kerajaan - penjara, petrokimia, balai polis dll. kebanyakannya kena ada kebenaran khas. Jangan suka-suki jer tembak sana-sini.

    Macam jugak ditempat awam, kut kita ambik gambar suka-suka pun.. jangan salah tuju. Nanti ada pulak Minah Arab yang perasan. Free jer kena maki nanti.

    ReplyDelete
  9. Acik pun suko ikan bilih buek cam ni sham..buko.makan ngan bubur lambuk..sahur pembukak selero

    ReplyDelete
  10. Acik,
    Makan ngan bubur memang kono bona ni kan.

    ReplyDelete