Thursday, July 23, 2015

Makan-makan the Pok Sheikh style..

Fourth raya..
Bi'makna the last day before everybody hits for their normal routine on Tuesday.

Adik-adik dah nak balik tak lama lagi. So what else.. ambik kesempatan ronda-ronda.. makan-makan and beli-beli apa yang patut.

And me masih dengan prinsip gantung kuali periuk and segala.. kita bawak jer la adik-adik ni pi makan-makan dulu. Sambil-sambil tu.. kut nak beriani ke.. majbus ke.. puratha ke.. puri ke.. terpulang la.

Kari kambing..

Majbus kambing..

Majbus kambing..
(gambar ada sikit terang)


Majbus ayam..
Ada jugak yang panggil 'kabsah'.
Kabsah biasanya dimasak mengikut cara-cara orang Najd.. satu nama kawasan di Saudi. Bukan nasi beriani tapi macam nasik minyak or nasik tumis. 

Nasi direbus dengan ayam atau kambing. Lepas tu ayam atau kambing dipanggang sehingga kemerah-merahan dalam oven.. of course la selepas di-marinate dengan rempah yang tertentu.

Bertahun dok sini.. tapi tak reti nak masak.. rugi tul la..

Kebab daging..
 

Adjust la nak tambah apa-apa ke..
Yang putih macam krim tu.. 'thom'.. bawang putih yang di-blend halus. Sedap gak tu. Ada jugak yang panggil sos bawang putih. Biasanya bawang putih tu dia orang blend dengan laban (susu masam) and lemon.

Yang lain tu biasa la.. cili blend. Tapi tak pedas mana pun.

All info pasal makan-makan ni Ibu tanya direct dengan Ustaz Romizi.. dia lama bertapa kat Tanah Arab ni.. banyak yang dia tahu..

Muka-muka kekenyangan..
Sarapan merangkap lunch la ni..

Later.. after lunch.. Ibu pi layan terapi minda pulak..


Tapi kita tahan la nafsu-nafsi and segala yang patut tu saja la.. mafi fulus babe..

No comments:

Post a Comment