Tuesday, August 18, 2015

Nasik lemak plain.. santan tin.. aci jer..

Asal kisah jalan-jalan tengok gambar kat rumah Meng. Sekali dia tunjuk gambar nasik lemak ayam la pulak. Tengah malam pulak tu..

Gambar angkut dari rumah Supermeng kita..

Serious nyer ngences babe.. satu malam tidur ku tak keruan. Sebaik tidur tak mimpi makan nasik lemak.. tapi mimpi lain la pulak..

Anyway..
Pagi ni.. berkira-kira jugak nak masak lauk apa for lunch of just nasik lemak plain. And dalam dok ding-dong tu siap jugak nasik lemak tu. Okey la.. buat alas perut untuk lunch.


Btw..
Ada yang tanya..
- pakai santan tin.. aci ke?
- takdo daun pandan.. camano tu?

Jangan disusahkan kepala otak tu..

Santan tin memang tak sama dengan yang perah la. So sedia maklum santan perah boleh bikin nasik lemak tu makin lemak dan berkilat.. kita tambah jer la minyak sikit masa masak nasik lemak tu.

And if takda daun pandan.. nak bagi naik bau.. boh jer la halia sikit.

Khalass.

P/s;
Improvise while simplify.
Dok merantau ni.. kena kreatif la sikit.
 

6 comments:

  1. Yup. Setuju. Bak kata orang tua-tua, "Kita buat dia.".

    And jika nak lebih enak try boh halba sikit. I suka sbb wangi dan enak.

    ReplyDelete
  2. Setuju sangat tu Azie.
    Lagi pun halba memang elok untuk kita. Macam-macam khasiat halba tu.

    ReplyDelete
  3. kadang-kadang tambah kulit kayu manis sekali.. sedapnya

    ReplyDelete
  4. Tak penah lagi cuba guna kulit kayu manis.
    Insya'Allah in near future.

    ReplyDelete
  5. sambal nampak sedap. tapi mana ayam goreng nya?

    ReplyDelete
  6. Meng,
    Tu sebab kata nasik lemak plain.
    - ayam goreng ilek..

    ReplyDelete