Wednesday, May 11, 2016

Sambal gesek.. belimbing buloh..

Kita mewah dengan segala jenis 'pembuka selera'.

Budu.. cencalok.. belacan.. tempoyak etc. Tapi kalau orang N9 selalu nyer lebih biasa dengan sambal gesek. Gandingan 4 items yang sangat simple.

- janji ada yang masam-masam
- cili api
- ikan bilis
- garam

Yang masam-masam tu pulak.. it can be asam limau, mangga muda, bachang, kundang.. apa-apa jer la. Ikut kreativiti dan tekak masing-masing. And recently.. rezeki pi merayap ke Pasar Borong Selayang.. dapat pulak belimbing buloh.





Aiwahhhh.. siap-siap mencari ulam pulak la kita.

Btw.. nak jugak share ni. Makan ulam-ulam ni sangat elok sebenarnya. Selain dari ubat 'hadam' perut.. pada yang perempuan.. banyak khasiat nyer. Bergantung pada ulam yang dimakan laa.


Tang tu.. masing-masing kena study sendiri la ya. Kut Ibu rajin pi snap gambar.. boleh la kita share kemudian nanti.

Happy productive day kawan-kawan.

Assalamualaikum..

5 comments:

  1. Perghhhh sodap sambal gasek tu kak sham..
    Makan nasi putih panas2..
    Sambal gasek tu pun jadikkkkk :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kito sekapal la tu.
      Kalau K.Sham pun.. tak yah lauk lain dah..

      Delete
  2. sedapnya nampak sambal gesek sham..
    sham nak tau..cik sampai dah tua gini belum pernah tumbuk sambal gesek sendiri..nak makan kakak buatkan atau pi makan dikedai yang ada jual sambal gesek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sham sampai ke 'sanun' bawak batu lesung Acik. Kes nak menumbuk sambal gesek nyer pasal.

      Delete
  3. ni sedap ni kalu dihidang time berbuka nanti.
    and bersahur.
    wow. dap nyer.
    aida x pernah buat sendiri, kak.
    mak mertua kat seremban yg dulu selalu buat.

    ReplyDelete