Thursday, February 16, 2012

Kangkung, kangkung dan kangkung lagi


Alhamdulillah..

Stok kangkung baru sampai malam tadi. Dah tu gerammmm sangat tengok "hijau" kangkung tu maka gigih Ibu menanak nasi pagi-pagi ni. Tapi bosan jugak asyik kangkung goreng berlada, kalau tak pun nasi goreng kampung.

So pagi ni Ibu goreng sempoi jer.. tapi Ibu goreng ngan lada hitam nak menggantikan dengan cili biasa. Bagi peluang pulak ke Arif. Ada masa dia tu memilih jugak walaupun dalam hati nak jugak makan yang pedas-pedas.

Walaupun rasanya ramai yang pandai masak, tapi Ibu tulis jugak la resepi nyer ya..

Bahan-bahan;
Udang saiz sederhana 7-8 ekor (nak boh lebih pun, no hal)
Secekak kangkung
1/2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam (adjustable)

Cara-cara memasaknya;
Siang kangkung dan kemudian direndam untuk mengeluarkan pasir, lumpur or whatever.
** ada org suka rendam dulu then baru siang, terpulang.
Bawang merah dan bawang putih dihiris lalu ditumis hingga naik bau.
Kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk sedikit untuk mengeluarkan rasa dan baunya.
Masukkan udang dan goreng hingga mesra.
Lalu dimasukkan kangkung.
Perasakan dengan garam.
Goreng sebentar.. siap..

Nota kaki;
Lada hitam adalah substitute yang paling baik bagi cili api. Insya'Allah, jika ada anak-anak yang cepat alah dengan cili, cuba ganti pula dengan lada hitam.


No comments:

Post a Comment