Thursday, February 16, 2012

Udang goreng masam manis.. 20minit siap


Hi all,
Ni nak share satu resepi yang cukup simple, senang nak disediakan (20 minit siap), sedap dan kompom anak-anak suka. Dulu masa Ibu masih study, pernah la jugak buat 3-4 kali. Ye la, student kan.. budget terhad tapi selera macam-macam. So, Ibu pun adjust la mana-mana yang patut dari resepi asal. Alhamdulillah.. setakat my dad, mom and Cik Asben okey jer.. FYI.. Ibu lepas kawin further study, so masa untuk masak-masak sangat la terhad. Plus time tu kerja pulak lagi.

Actually resepi asal guna cuka, but Ibu ganti dengan limau kasturi sebab my dad alah pada cuka makan. So pada yang suka nak mencuba resepi-resepi mudah, low budget, less time constraint.. jom kita study sama-sama..

Bahan-bahan;
Udang saiz sederhana dalam 10-15 ekor.. 
** nak buang kulit abis ke, nak buang kulit separuh ke, nak belah belakang ke., nak simpan janggut udang ke. terpulang la pada kreativiti masing-masing.
2-3 sudu makan sos tomato
2-3 sudu makan sos cili
sedikit serbuk lada hitam
sedikit gula
sedikit garam
sebiji limau kasturi (jika suka)
lada benggala sebagai hiasan 
** me, wajib.. ganti sayur tu
sebiji bawang besar
*** lada benggala dan bawang besar dipotong mengikut kesukaan, menyerong, dadu, or whatever.. you decide

Cara-cara memasaknya;
Goreng udang hingga masak (minimum oil please)
** ketepikan
Kemudian dengan minyak yang baru, gorengkan bawang besar dan lada benggala yang telah siap dipotong.
Masukkan sos tomato dan sos cili, kacau hingga mesra.
Kemudian perasakan dengan gula, garam dan serbuk lada hitam.
Apabila sos telah siap, masukkan udang.
Tutup api dan baru perahkan sedikit jus dari limau kasturi.
Siap untuk dihidang.

Nota kaki;
Jangan campurkan air perahan limau kasturi ketika sos masih di atas api kerana dikhuatiri sos akan menjadi sedikit pahit.

No comments:

Post a Comment