Monday, February 20, 2012

Pengat pisang mi sanggul


Selamat pagi all,
Sedikit lain dari kebiasaan ari ni. Pagi-pagi lagi dah berhajat nak makan manisan. Rasa macam bulan posa la pulak. Tambah pulak malam tadi baru je beli pisang sesikat sebab Amsyar nak cekodok pisang and Arif pulak nak makan dengan cornflakes. So, jom kita masuk dapur..

Bahan-bahan;
2-3 biji pisang jelai (makan 2 orang jer ni)
Sepotong gula melaka
1/2 tin santan pekat
Segulung mi sanggul
Sedikit air

Cara-cara menyediakan;
Masakkan terlebih dahulu gula melaka, setelah gula melaka tersebut cair, tapis.
** manalah tau kut-kut ada pasir ke batu-batu kecik ke.
Setelah itu masakkan air gula melaka tadi bersama santan dan kacau selalu.
Apabila ia telah mendidih, masukkan mi sanggul dan biarkan sehingga ia kembang.
Akhir sekali masukkan pisang dan bolehlah tutupkan api.

Nota kaki;
** Jika ada yg suka nak buboh garam.. it's okey. Ada kata bila kita letak garam sikit, pengat pisang akan rasa lebih lemak, well I've never try it.. but you're welcome to do so.
** Sepatutnya kena boh skali daun pandan untuk bagi pengat lagi wangi, but sorry babe.. Ibu tak ada stok dalam fridge. 


Presenting.. mi sanggul. Tu ari masa balik cuti punya la gigih Ibu mencari mi sanggul ni. Dari pasar Bachok sampai la ke pasar Kuala Pilah. At last jumpa la jugak and dapat la bawak ke sini dalam 250grams. Mula ingat sikit sangat, rupa nyer banyak dah tu. Insya'Allah sempat la buat stok sampau balik raya tahun ni.

No comments:

Post a Comment