Thursday, February 23, 2012

Pulut serunding


Waktu untuk minum petang pulak. Si Cinonet bising nak makan pulut kuning tapi Ibu tak sempat nak buat sambal tumis. Lagi pun cili blend pun tak ada. Rendang lagi la lama nak prepare.. Short cut.. lauk serunding saja la ya. Ibu tak pandai nak menanak pulut, kukus tau la.

Pada yang nak belajar cara-cara mengukus pulut..

1- Rendam pulut semalaman, campurkan sedikit serbuk kunyit sebagai pewarna.
2- The next day, sediakan pengukus.
3- Apabila air telah mendidih, masukkan pulut dan kukus sehingga lembut.. say 25-30 minutes.
4- Then masakkan santan dan perasakan dengan sedikit garam.
5- Bila pulut dah lembut, angkat and mix it with the santan sedikit demi sedikit.
** end result, pulut lebih lemak and lembut.
*** kuantiti pulut dan santan tu, adjustable la. Ibu ni BIG fail on measurement sebab masak-masak suma main campak-campak jer.

Sidekicks.. pulut ni versatile.. hatta makan plain macam tu pun okey dah. Kalau Arif, dia suka makan ngan serunding or plain saja. Ikut jer la.. sementara anak-anak nak makan ni.




No comments:

Post a Comment