Wednesday, February 15, 2012

Roti canai & kari ayam


Hi all and selamat pagi..

Hari ni terasa nak makan roti canai la pulak. Tapi tak pandai nak buat. Walhal masa balik kampung last summer, sempat Bonda mengajar teknik-teknik membuat roti canai. Siap demo buat roti telur lagi tu... tapi, ntah la. Blom yakin lagi nak buat sendiri. So solution, guna hat instant ajer la. Tapi kari ayam tu memang Ibu kena prepare la sebab anak-anak tak suka yang hat kedai.. masam katanya..

Kari ayam Ibu maybe lain sikit dari kari ayam yang lain. Sebabnya, anak-anak kurang suka bau rempah-rempah yang "terlampau" hatta guna minimum spices ajer la. Nak prepare pun senang, insya'Allah in 30minutes.. siap. Ayat nak cover "kurang rajin".

Okey, jom kita tengok bahan-bahan dulu, then kita try buat sama-sama pulak ya..

Bahan-bahannya;
Ayam (Ibu guna 5 ketul peha ayam yang dipotong dua)
** itu je yang jumpa dalam freezer
3-4 sudu makan serbuk kari ayam Babas
3-4 sudu makan cili paste
Sebiji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
Halia (sebesar ibu jari)
2-3 tangkai daun kari
1 tin santan


Bahan-bahan sidekicks;
Tomato
Kacang bende
Kentang dsd


Cara-cara membuatnya;
Blend bawang besar, bawang putih dan halia lalu ditumis hingga naik bau.
Kemudian masukkan cili paste dan serbuk kari ayam Babas.
Dikacau selalu sehingga terbit minyak.
Kemudian masukkan daun kari yang telah diasingkan daun dari tangkainya.
Kacau lagi sehingga paste kari betul-betul mesra.
Lalu dimasukkan ayam, untuk mengeringkan dan mengecutkan ayam tersebut.
Apabila ayam telah kecut, masukkan santan (dan air jika perlu).
Kacau sesekali.
Apabila kuah telah mesra dengan ayam, bolehlah dimasukkan sidekicks.
Perasakan dengan garam.. setel...


Nota kaki;
Ada juga yang suka menumis menggunakan kayu manis, bunga lawang dsd.. memang tidak menjadi kesalahan pun. Cuma dah anak-anak kurang menyukai bau-bauan dari rempah-rempah tersebut.. so I'll skip it.

No comments:

Post a Comment