Tuesday, April 3, 2012

Daging goreng kunyit


Hi all, 

Alhamdulillah, mood masak sudah mari. Tak gamak la hamba asyik nak “menapau” tiap hari. Bukan kenyang mana sangat pun. Lagi pun kesihan ke Cik Asben yang khabarnya lunch makan yang mengarut-ngarut jer… KFC la, ayam goreng la, shawarma ajer la.. kesian pulak Ibu mendengarnya. Biasa la kan, sesekali tu Cik M sure datang bertandang. Menziarah paling kurang sekali sebulan. Jangan tipu la kalau kata kawan-kawan yang lain tak ada masalah macam ni. Tapi jika benar bagai dikata, ada insan yang sememangnya rajin sentiasa.. memang Ibu tabik toink toink la.. Jeles pun ada sebenarnya..

Hari ini untuk bekal Cik Asben, Ibu masak daging goreng kunyit. Pada sesiapa yang dari belah Pantai Timur sure dah biasa dengan masakan ni kan. Tapi pada sesiapa yang baru nak belajar masak, jom kita lihat resepi.

Bahan-bahannya;
Daging (anggaran dalam 500gram)
* Dihiris nipis
Serbuk kunyit
Kacang pancang (jika suka)
* Dipotong serong
Cili api (jika nak pedas)
* Dipotong serong
Sebiji bawang besar
* Dihiris kasar

Cara-caranya;
- Lumurkan daging dengan serbuk kunyit serta perasakan dengan garam
- Kemudian, digoreng kering tanpa menggunakan minyak untuk mengeringkan airnya
- Apabila air daging telah kering, masukkan sedikit minyak
(untuk dibuat kuahnya)
- Kacau serata
- Setelah itu masukkan kacang panjang, cili api dan bawang
- Gorengkan sekejap
- Jika kurang masin, perasakan dengan sedikit garam
- Kalau kacang dah lembut, bolehlah ditutup api dapur
- Berehhhh…




No comments:

Post a Comment