Monday, April 30, 2012

Kerapu goreng berlada


Assalamualaikum all,

Sebenarnya ini menu hari Sabtu lepas, merangkap menu untuk lunch. Cik Asben on-call selama seminggu so makanya kami sekeluarga dikenakan perintah berkurung. Dah tu, masak di rumah sajalah. Akan tetapi atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, maka entri masak-masak terpaksa ditangguhkan dahulu.. dannnn... hari ni baru la dapat disambung semula.

Kerapu goreng berlada ni memang Ibu tak guna cili boh  but instead of it guna "cili api". Memang berapi la sesapa yang makan tu hari. Even "tetamu" yang bertuah tu hari pun meleleh peluh dari dahi bawak ke pipi. Maybe sebab tak biasa makan makanan yang "extra podeh", tapi bagi warga negara rumah ni.. okey jer.

Jika ada yang sudi berkongsi ilmu dan rasa, resepi ada di bawah;

Bahan-bahan;
2 ekor ikan kerapu saiz sederhana
(dicuci, ditoskan lalu diperap bersama serbuk kunyit dan garam)
* Cili api secukup pedas
* 1-2 biji bawang besar
* 6-7 ulas bawang putih
* Sedikit halia
Garam dan gula

Sidekicks;
Terpulang mengikut suka

Cara-caranya;
1- Ikan kerapu digoreng mengikut tahap "garing" yang disukai. Toskan lalu ketepikan.
2- Semua bahan * dikisar halus dan ditumis hingga naik bau.
3- Setelah itu masukkan ikan kerapu tadi.
4- Gaul bahan tumis dan ikan hingga serata.
5- Masukkan sidekicks.
6- Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
(gula tu optional)
7- Beres.

Nota kaki;
Untuk sidekicks bagi kerapu goreng berlada kali ni, Ibu hanya menggunakan 4 batang celeri yang dipotong serong.
Fungsi celeri :
1- Nak overcome bau hanyir (macam daun sup la)
2- Nak tambah sayur (vege wajib babe)


No comments:

Post a Comment