Sunday, May 13, 2012

Sambal tumis telur puyoh (with petai??)


Assalamualaikum all,

Setelah sekian lama (rasanya la) Ibu tidak bersiaran dari Dapur Ibu (kat FB la tu), hari ni ada la sedikit kelapangan untuk entri masak-masak yang seterusnya. Marathon nak menghabiskan stok petai dalam fridge plus telur puyoh yang dah hampir 2 minggu terdampar tanpa diberikan layanan yang sepatutnya.

Biasanya kalau tidak dijadikan perencah di dalam tomyam atau masakan yang ringan-ringan, telur puyoh ni selayaknya hanya dibuat sambal tumis sahajalah. Tambahan pulak cili boh dari kedai Bobby masih banyak, apa lagi...

Okey, jom kita sama-sama study resepi mudah ini.

Bahan-bahan;
Telur puyuh
- Ibu guna 3 dozen untuk sekali hidangan
- Direbus sebentar lalu dikupas kulitnya
Cili boh
* Sebiji bawang besar
* 5-6 ulas bawang putih
- Bahan bertanda * dikisar hingga hancur
Gula
Garam
 
Aksesori;
Sebiji bawang besar yang dimayang
Petai - mengikut rezeki masing-masing la

Cara-caranya;
1- Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2- Kemudian masukkan cili boh, lalu ditumis bersama.
(Kuantiti bergantung kepada individu)
3- Apabila telah terbit minyak, masukkan telur puyoh yang telah direbus tadi.
4- Masukkan hirisan bawang besar dan biji petai.
5- Gaul rata lalu perasakan dengan garam dan sedikit gula.
6- Setel.

Jika suka;
Juga boleh dimasukkan daun limau purut untuk menambah aroma masakan.



No comments:

Post a Comment