Wednesday, July 25, 2012

Laksa sardin - moreh untuk Omak dan Ayah..


Alhamdulillah, sampai jugak hajat Ibu nak jamu Omak and Ayah dengan laksa sardin untuk moreh malam ni. Mulanya Omak macam kurang percaya "wujud" laksa sardin. Biasa laa kan, Omak masak ikut law. Mana aci short-cut macam yang Ibu masak. Dari mula Ibu start operasi sampai laa ke masa menghidang, Omak dok monitor. Kata Omak, dia pun nak belajar jugak laa cara-cara membuat laksa sardin ni. Gabra jugak wei bila Omak dok sebelah monitor Ibu masak. Takut nanti hasilnya tidak seperti yang diharapkan.

Tapi since Omak dah puji kata laksa sardin Ibu "ada rasa", so berani laa Ibu nak rekomen pada kawan-kawan yang terasa nak makan laksa tapi dengan bahan-bahan yang sangat minimum dan sangat mudah pula untuk disediakan. Resepi seperti di bawah ya..

Bahan-bahan;
2 tin sardin cap ayam (tin kecik)
Sebiji bawang besar
Sekeping belacan (dalam anggaran 3cm)
5-6 ulas cili merah (kalau nak pedas lagi, guna jer cili api)
Sedikit daun kesum
Sedikit bunga kantan
Sedikit asam keping
 
Eksesori;
Telur rebus, limau nipis, hirisan bawang, hirisan cili api (kalau tak cukup pedas la), nenas madu yang dipotong kiub, hirisan timun dan salad.
 
Cara-cara menyediakannya;
1- Blend bawang besar, cili merah, belacan, sardin.
2- Setelah semua bahan-bahan tersebut hancur, masukkan ia dan sedikit air ke dalam bekas yang sesuai untuk dimasak.
3- Masukkan juga daun kesum dan bunga kantan sebagai penambah aroma dan rasa pada laksa tersebut.
4- Apabila telah mendidih dan masak, perasakan dengan garam secukupnya.
5- Alhamdulillah, dah siap.


Nota kaki;
Ibu tidak mencampurkan belacan pada kali ini sebab Ayah "alah" pada belacan.

No comments:

Post a Comment