Thursday, August 9, 2012

Requested by Omak, ikan terubuk bakar dan kuah kicap pedas.

Apa lagi yang paling membahagiakan kalau bukan dapat menyampaikan hajat orang yang kita sayang. So dalam bulan puasa ni, Ibu seboleh-bolehnya cuba menyampaikan segala hajat Ayah dan Omak untuk berbuka puasa. Dia orang bukan demand yang pelik-pelik pun. Selalunya Ibu la pulak yang berlebih-lebih. Macam semalam, knowing that my mom memang suka makan ikan terubuk bakar.. so saja jer Ibu offer diri untuk masak ikan terubuk bakar for iftar. For sure Omak tak menolak rezeki. Apa lagi turun pasar basah laa kami.

Seekor ikan terubuk saiz “boleh tahan” dalam RM16.00. Kira okey laa jugak. Kata Omak, memang  itu pun standard harga ikan terubuk di sini. Me, memang fail laa. Sebab kalau di Kuwait pun Cik Asben yang pi pasar masa on the way back dari office. So, dah Omak kata okey tu, okey la kan kan kan.

Ibu bab bakar ikan ni memang cukup simple cukup mudah. Tak ada secret resepi pun. Alhamdulillah, selama ini pun tak pernah lagi sesiapa bersungut. Kira okey la tu kan. Kalau ada pun, only room for improvement. Tak kecik hati pun. Adat laa, kita bukan pro pun. Bak kata my dad.. “sodap makan banyak, tak sodap makan sikit, tapi makan totap makan”.


Untuk membakar ikan;
Bahan-bahannya;
Sebiji bawang besar
4-5 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 batang serai
Sedikit serbuk kunyit, garam dan gula

Cara-caranya;
1- Kisar semua bahan di atas
2- Lumur pada ikan terubuk yang telah dibelah belakang dan dicuci bersih
3- Kemudian balut dengan daun pisang
4- Bakar sehingga masak

Untuk kuah kicap pedas pula;
Bahan-bahannya;
Sebiji bawang besar, dicincang
Cili api secukup pedas, dicincang
Kicap kipas udang, hat warna merah (lemak manis)
Perahan limau nipis secukupnya
Sedikit gula dan garam

Cara-caranya;
1- Campurkan semua bahan-bahan tersebut.
2- Kemudian adjust rasa sehingga mendapat rasa yang dikehendaki.
(pada yang berpuasa tu, agak-agak je la ya)




No comments:

Post a Comment