Tuesday, August 14, 2012

Udang goreng kunyit, untuk tetamu dari Puchong.


Ello all,

Di rumah ni biasanya untuk iftar jarang masak menu yang heavy metal. Jarang sangat dapat sambutan. So cliche kan, ayat orang malas nak masak. Tapi sebetulnya, itulah kenyataannya. Memang dah menurun dari Omak pun. Kelebek laa segala menu yang Ibu masak dalam blog ni, semuanya ringkas-ringkas je. Prinsip kami, as long as tekak sudi menerima.. itu yang paling mustahak. Tapi my mom memang terror masak. Ibu je yang "kurang" pandai bab masak-masak ni. Makan, no problem babe..

Recently, ada laa sahabat lama masa zaman Time-Cel dulu datang berziarah sambil berbuka puasa di rumah Ibu makanya menu inilah yang Ibu hidangkan. Reason, nak cepat. Ada 3 lagi menu nak kena masak. Sesekali nak bagi meriah meja. Otherwise, 2 lauk and 1 sayur saja.

Udang goreng kunyit ni, Cik Asben yang ajar sebenarnya. Dia kalau bab masak "goreng kunyit" memang terror. Dah orang Kelantan, biasalah masak-masak macam ni kan kan kan. For those yang baru nak mencuba, resepi boleh ada di bawah.

Bahan-bahan;
Udang, kuantiti dan saiz terpulanglah pada masing-masing
Lada benggala, sebarang warna
Sedikit kacang panjang
Sebiji bawang besar
Serbuk kunyit
Garam

* Udang dipotong sedikit misainya, dibersihkan, toskan lalu diperap dengan kunyit dan sedikit garam
* Lada benggala dipotong serong, atau mengikut kesukaan masing-masing
* Bawang besar, dipotong bulat
* Kacang panjang dipotong, lebih cantik jika dipotong serong.

Cara-caranya;
1- Udang digoreng kering di dalam kuali yang tidak melekat (tanpa minyak).
2- Setelah air udang sedikit kering, masukkan sedikit minyak.
3- Kemudian masukkan bawang yang telah dipotong bulat, kacang panjang dan lada benggala.
4- Gorengkan seketika.
5- Perisakan dengan garam jika perlu.
6- Beres.

No comments:

Post a Comment