Monday, September 24, 2012

PERIA - RM12.50

Bayangkan saja berapa banyak peria yang boleh dibeli dengan harga RM12.50 kalau di Tanah Malaya.

Itulah harga yang terpaksa kami bayar hanya untuk melayan tekak dan perut jika mahu makan-makan sesedap seperti di sana. Apakan daya, kami masih mencari dan merindui jauh sekali melupakan resmi dan kebiasaan makan lauk-pauk orang Melayu.

Jika rakan-rakan ada yang mengambil alternatif lain, tidak pulak bagi Ibu. Peria inilah yang dirindu, peria sebegini jugaklah yang dicari. Seperti biasa, berziarah ke kedai Bobby tidak pernah menghampakan. Dari umbut kelapa muda sampailah ke peria ni.. memang rezeki. Sediakan sahajalah Kuwait Dinar nyer.

Hensem kan.. makan pun BEST..
menjamu tekak dan perut sambil berubat..

Ikan tenggiri boleh macam tak kena layan jer.. peria pulak yang diterjah dulu.. haishhhh..

Tapi peria ni memang Ibu tak serik laa nak beli sebab Amsyar and Cik Asben sama melayan. Kira berbaloi laa kalau berbelanja lebih sikit. Cuma tak boleh selalu laa. Sekali sebulan pun dah okey.

Jika ada yang berhajat dengan resepi gulai ikan tenggiri dengan peria ni.. bolehlah lihat di bawah ni.

Bahan-bahannya;
Ikan tenggiri
Sebiji peria, dibuang biji dan dipotong serong
Cili api secukup pedas
Sedikit serbuk kunyit
Santan 500ml 

Cara-caranya;
1- Blend cili api hingga hancur, tapis dan ambil airnya sahaja.
2- Masukkan santan, sedikit air dan serbuk kunyit dan kacau selalu.
* Elakkan pecah minyak atau meruap, nanti kuah tak cantik dan rasa pun kurang lemak.
3- Apabila kuah telah mendidih, masukkan ikan.
4-Masukkan peria ke dalam kuah dan masakkan seketika (sehingga sedikit lembut).
5- Perasakan dengan garam.
6- Siap sudah..



No comments:

Post a Comment