Monday, April 8, 2013

Fried rice with grill red lobster ~ air tangan Cik Asben


Assalamualaikum all,

Minggu ni anak-anak tak ada kelas mengaji or Bahasa Arab. Ustaz Ikhwan ada exam. So, Ibu bagi rest la. And since kami akan masa terlebih lapang.. so.. Ibu and Cik Asben joint venture masuk dapur main masak-masak.

At last.. dengan kalut sana.. kalut sini.. inilah hasilnya. Nasi goreng dengan grill red lobster. Huissshh.. panjangnya nama.


Tercetus idea.. masa Cik Asben bepergian ke Tanah Seberang. Semasa di sana, sempatlah Cik Asben menuntut ilmu masak-masak apa yang patut.

And FYI.. inilah "benda" yang Ibu dok cari tu hari. Dan memandangkan "dah jumpa" ni.. apa lagi..





Btw, kalau ada yang berhajat dengan resepi.. Ibu ada attached kat bawah tu.. selamat mencuba.


P/s;
Ada orang tu terus kena telan ponstan 2 biji. Sakit kepala babe..


12 comments:

  1. adoiii.. kasi pos sama udang lobster tu kat kita.. teringin nak makan yg ni dah lama benor.. aduyaiii

    ReplyDelete
  2. Dik..
    Setakat selera kami sekeluarga.. memang boleh sangat dah..

    ReplyDelete
  3. Aduhai Nani..
    Sampai sana, ntah rupa apa dahhh.. layan gambar je la dulu ya.

    ReplyDelete
  4. AuntySham

    Mak kirim salam, dia kata
    1. Menchi nasi tu cantik
    2. Menchi tengok lopester tu hensem
    3. Tanak awwan, sebab mak dah meleleh nengok lopester tu merengkok
    4. mak ckp ime acih resipi
    5. mak pesan next time buat hantar 4 ekor kat rumah
    6. mak pesan kat aunty, jgn lupa mkn ubat


    Saya yang menurut kata emak

    Adik

    ReplyDelete
  5. Alaikumsalam wbt. (Unti Sham dah jawab salam mak..)
    Adik yang hensem..

    Nanti kata ke mak..

    1- Nasi tu memang cantik.. sbb Unti Sham guna acuan.. hehe..
    2- Lobster tu tak tau jantan/betina.. so cmana nak kata dia HENSEM??
    3- Jgn la tak kawan.. nnt Unti Sham nangissss lagi..
    4- Kata ke mak.. sama-sama.
    5- Insya'Allah.. kalau kita dah berjiran la.. ni jauh sangat la adik. Naik flight pun sejam tau.
    6- Dah.. Unti Sham dah makan ubat. Mmg ting tong semalam. Terus masuk tidur awal.

    Okey, Unti Sham dah jawab semua pesan mak adik.

    Unti Sham.

    ReplyDelete
  6. salam ibuk

    bagus masak sesama laki bini sesekali,sambil masak boleh gurau senda hehehe

    anyway, isi lobster tu pasti sedap tapi lobster tempatan ke atau import punya

    ReplyDelete
  7. Allahu akbar, sedapnya tengok gambaq tuuu! Tengok gambaq pun dah menjejes ayaq lioq, kalau tengok depan mata..ok nanges..

    ReplyDelete
  8. Alaikumsalam wbt Bapak..

    Wallahu'alam.. yang bab tu mmg x pasti la pulak.
    Tp biasanya bila masuk musim panas kebanyakkannya semua stok dari Saudi.

    ReplyDelete
  9. Dinas,
    Kalau depan mata.. ok lagi..
    Tapi kalau dah masuk tekak.. kalau tak best.. diam-diam.. sudah la yaaa..

    ReplyDelete
  10. Ya Allah ngerinya tengok lobster hijau tu kak sham...tapi bila dah masak dan warna merah, terus tak ngeri..hehe. Saya tak boleh makan lobster ni, nanti terus toing toing darah naik..kalau craving sangat saya cari ketam je, ala-ala cengkerang juga kan..tu pun kena cari orang tolong buang kulit sebab sampai la ni saya tak tau nak buka kulit ketam macam mana. dulu masa arwah abah ada dia akan buatkan untuk saya..la ni sanggup beli isi ketam je la yg dok ada jual kat market..murah tak lobster tu kat sana?

    ReplyDelete
  11. LW,

    Kak Sham pun "x blh mkn" sebenarnya. Mkn sikit terus sakit kepala. Faham2 je la kenapa kan kan.

    Ketam.. & segala spicis laut (kecuali ikan) semua K.Sham dh kena control sekarang ni. Apakan daya.. tak apa.. rezeki Allah yg lain masih ada lagi.

    Bab kopek ketam.. ha ha.. sapa yg suka. Tu sebab di rumah ni K.Sham masak guna crab-finger jer. Org malas.. mcm tu la..

    Harga wise.. ntah la. Tapi 3 ekor tu.. dlm RM90.00 jugak la.. tapi mmg puas makan.

    ReplyDelete