Thursday, April 18, 2013

Secekak pucuk ubi.. yang sangat mahal nilainya.. (Part 2)

Assalamualaikum all,

Jom sambung cerita pucuk ubi yang tergendala tu hari.

Well, recently ada kawan dari Tanah Seberang datang berziarah ke sini. New job offer katanya. Moga rezeki Si Polan dipanjangkan di sini. Dah 10 tahun di Tanah Seberang, tiba-tiba kena bertukar arah.. sure lain rasanya.

Rumah ni memang biasanya pot geng telco. Dah Cik Asben pun line tu jugak kan.

Dah tu.. adat Melayu kan. So kita jamu la Si Polan dengan makan nasik. Tambah pulak itu saja yang Ibu tau. Tak pandai nak masak fancy-fancy, kita jamu sajalah dengan gulai telur dengan pucuk ubi.

Rezeki pada tetamu.. rezeki jugak pada orang di rumah. Suka sangat Amsyar bila dijamu gulai yang ada pucuk ubi. Mujur sempat Ibu merasa. Otherwise, jadi kes "batu belah.. batu bertangkup".

Ishhh.. pernah sekali Ibu merajuk. Tapi itu kes gulai pucuk paku. Memanglah kalau yang tak faham tu akan kata.. "alahhh.. dengan anak pun nak merajuk". Tapi bila dah tinggal jauh dari comfort zone, memang cepat sentap.. memang cepat terasa. Mujur kedai Bobby sempat supply the following week. Tapi time tu memang sedih sangat la. Bayangkan saja, pucuk pakunya habis tapi udang masih bergolek-golek dalam bowl.

So, korang boleh bayangkan la betapa berharganya "bahan-bahan" seperti itu. Well at least.. rumah ni la.


Henceforth, itu sahaja la yang Ibu boleh share untuk kali ni.

And by the way.. and lagi few packets yang masih belum diguna tu. Menu wise.. memang dah siap dah ni.

10 comments:

  1. owhhh.. sedapnya menu hidangan kak sham... terliur gak ni..

    ReplyDelete
  2. last week mmg plan nak buat lemak pucuk ubi letak telur tp dah masuk pucuk ubi lupa telur dlm peti ais dah habis..mana smpat nak beli so makan jelah apa yg ada ;)

    sib baik tak kena telan batu belah batu bertangkup.hehe

    ReplyDelete
  3. oh ... geng telco. mala & husband dulu pun dari telco jugak. Lucent Technologies. dah beralaih arah sekrg dgn O&G

    ReplyDelete
  4. Nani,
    Time tu.. pucuk ubi habis dulu.. telur follow kemudian.
    Memang kena makan cepat.. kut tak..

    ReplyDelete
  5. Irfa,
    Mak akak pesan.. kalau kes emergency macam tu.. nak bagi manis kuah.. boh ikan bilis dalam segenggam dua.
    Insya'Allah.. kuah lemak tu jadi tambah.. umph..

    ReplyDelete
  6. Mala,
    Kut2 jalan2 sampai ke sini.. singgah la ke rumah K.Sham.
    Sure byk benda boleh cerita.
    K.Sham pun geng telco jugak.
    Tu psl kaum ADAM blh masuk kepala kat rumah ni.

    ReplyDelete
  7. Salam Sham. Nampak menyelerakan sungguh la gulai teloq & pucuk ubi tu. Tambah kalau pucuk paku buat masak lemak, tolooonnnggg!

    ReplyDelete
  8. Alaikumsalam Dinas,
    Pd yg prefer lauk kampung.. ye la kut.
    (ayat dwi makna tu)
    Tapi kalau pucuk paku.. aduhai.. memang confirm.. lagi mantap babe.

    ReplyDelete
  9. gulai telur tu yg saya tak menahan...suka makan dan memang tak reti masak pun...so saya masak kat kedai je ler kalau teringin nak makan gulai telur itik ni..huhu

    ReplyDelete
  10. LW,
    Kalau guna telur itik, lagi best.
    Tapi since di sini tak jumpa lagi telur itik.. K.Sham guna telur ayam saja.
    Tapi itu pun dah syukur.. alhamdulillah..

    ReplyDelete