Thursday, March 6, 2014

Kerabu daging salai.. eksperimen yang menjadi..

Assalamualaikum all,

Daging salai masak lemak cili api with;
Serai - done
Pucuk ubi - done
Mangga - done

Pusing-pusing guna sidekick yang sama jugak. Kut di Tanah Malaya boleh jer boh belimbing buluh ke.. bachang ke.. kulit rambai ke.. sini mana ada semua tu.

So.. dari tekak reject sebab dek dah terbiasa sangat.. kita tukar sikit la ya.

Kali ni Ibu buat kerabu daging salai pulak. Alhamdulillah.. laku babe..


Aci kan kan..

8 comments:

  1. Aduhai kak...sodap ehh. Masam2, manis2, ada bau harum salai...podeh2 sikit... Tak yah nasik pun licin tu kak...

    ReplyDelete
  2. Aziela,
    Patut eh bnyk laei tu.. tp tinggal tu jo.. yg lain dh "selamat".
    Mmg ratah jo pun.. tak sompek jumpo nasik..

    ReplyDelete
  3. hai k.sham siap ada daging salai…buat sendiri ke? btw x aci sbb xde resepi.

    ReplyDelete
  4. camna nak bg daging tuh lembut kak? dah di salai then rebus plak ke?

    ReplyDelete
  5. Campur bacang kak? Woah. First time dengar ni.

    ReplyDelete
  6. Ros,
    Ha'a, daging salai ni akak bawak dari M'sia.. salai sendiri.
    Nnt.. insya'Allah.. K.Sham usahakan mengarang resepi.

    ReplyDelete
  7. Betul tu Mila.
    Kalau nak masak lemak cili api.. tak perlu la direbus.
    Tapi kalau nak buat kerabu ni rebus sekejap.

    ReplyDelete
  8. TATA,
    Org N9 biasa je kalau menggulai daging salai boh bachang sekali.

    ReplyDelete