Thursday, July 3, 2014

Gulai lemak siput sedut - with petua..

Assalamualaikum all,

Kejap jerrrr.. dah masuk hari ke-5 kita berpuasa. Sementara ada hayat ni.. menafaatkanlah Ramadhan kali ini sebaik mungkin. Mana kita tau.. it might be our last Ramadhan..

At the same time.. bagi Ibu.. inilah peluang untuk belajar masak lauk-lauk kampung dengan Omak sey. Sementara ada hayat dikandung badan.. mungkin umur kita masih muda tapi jika sudah sampai masanya.. I won't be a second later than it stated.

Me..
As usual.. pandai makan tapi tak pandai nak masak.
Masih banyak lagi yang kena menuntut. Especially lauk-lauk kampung. Memang boleh saja search.. and immediately segala jenis version boleh kita dapat. Tapi manakan sama dengan "hands on" or "one to one demo".

Siput sedut.
Sejak kami pulang ke kampung.. alhamdulillah sudah 3 kali jugak kami mengulang juadah yang sama. Cuma our second treat was a bit disappointment sebab bukan Omak sey yang masak tapi Mbak Miss. Dah jadi macam tu.. macam mind-set.. maka ada sajalah yang tak kena. Well.. actually.. it was a bit spicy. Hence terus mematikan deria rasa. Maklum saja.. akibat dari terlalu pedas.. kami jadi kenyang air and bukannya kenyang dek menyedut siput sedut. Nevertheless.. alhamdulilah.. rezeki Allah beri.

Okey.
Berguru dengan Omay sey.
Cara masak masih cara yang sama dengan orang lain.. cuma.. pesan Omak sey..

1- To ensure siput sedut tu senang disedut.. pastikan semasa kita memotong hujungnya.. potonglah sedikit panjang. So nanti tak ada isi siput yang masih melekat di dalam cengkerangnya.

2- Ada masa.. waktu kita masak or menyedut siput sedut masih ada sisa lumpur atau pasir.. jadi untuk mengelakkan perkara sebegini.. digalakkan direbus seketika siput sedut sebelum dimasukkan ke dalam kuah yang dimasak berasingan.

3- The beauty of makan siput sedut ni sebenarnya hanya semasa kita hendak menyedut isinya. Other than that.. it just a plain siput sedut. So untuk menambah perisa.. dicadangkan dicampurkan sedikit "gula". Diulang semula SEDIKIT SAHAJA. Itu pun cuma setakat mendapatkan kuah yang lebih perisa. Sambil kita sedut siput tu.. surely kita pun nak jugak rasa lemak kuahnya kan.


As you can see.. 
The "kuah" is clearer and the color pun lebih cerah. Ini sebab siput tu dah direbus terlebih dulu.
Insya'Allah.. dah tak ada pasir atau lumpur lagi.

There you have it. Few tips yang Ibu belajar dari Omak sey. Semoga bermanafaat untuk kawan-kawan yang lain. Thus.. presenting gulai siput sedut (for the 3rd time) with keladi.

Kut tak ada keladi.. memadai sekadar diletak saja serai yang ditumbuk untuk mengeluarkan baunya serta menambah perisa kuah lemak tersebut.

Happy cooking friends.



14 comments:

  1. memang betul kak..nak belajar masak makanan kampung ni kena berguru, tak boleh ikut Google je. thanks for the tip! selamat berpuasa

    ReplyDelete
  2. Ooo..rebus dulu yer kak... Ye tak yer juga kan. Terima kasih kak. Biasanya, bab nak memotong ekor dia tu lah yang 'bercinta' jer rasanya...hehehehe

    ReplyDelete
  3. Sama-sama dik Sal Bee Yah.


    Betul tu Aziela,
    Bab nak memotong ekor tu la yang palinggggg "bercinta".

    ReplyDelete
  4. nostalgia makan siput sedut ini tak boleh lupa bila berkunjung ke rumah sahabat saya di muar, dorg keluarga besar, bila makan bersila panjang hindangan dr dapur hingga ke depan, makan plak siput sedut...bayangkan je bunyi kalau menyedut secara berjemaah...rindu kenangan itu.

    ReplyDelete
  5. Back while I was still working di Arab Malaysian Finance. Maklum saja bekerja di bahagian Corporate Financing.. hatta semua bis boss majoriti.. anak didikan dari tanah British.
    Konon bila terdengar bunyi "menyedut siput sedut" ITS VERY ANNOYING.. too bad.. so sad.. but I'm proud to be anak kampung. && anak kampung appreciates lauk-pauk yang sebegini.

    ReplyDelete
  6. Kak Sham... Anak² & suami suka sangat siput ni. Saja je kurang suka seafoods. Belum ada keberanian nak try lagi (siput tu hidup lagi kan masa nak masak?). Apapun tips Kak Sham ni sedikit sebanyak membantu kalau² saya nak cuba masak nanti. Thanks ye Kak Sham..

    ReplyDelete
  7. Assalam Sham..aik pun suka siput sedut..mula2 belajar masak sendiri masa dok tanjung karang..katanga..gaulkan siput dengan kelapa parut..yang belum perah ambil santan tu..untuk menghilangkan lumpur dan nak buat siput tu rasa manis dan lemak..
    tapi sebab pertama kali..acik tak tau lagi..dah gaul..acik tak tutup..tinggalkan gitu je..sekali pi dapur..tengok siput dah keluar dari bekas..dah habis lantai dinding dia pergi..terkejut acik..langsung tak jagi gulai siput hari tu

    ReplyDelete
  8. TQ kak fot the tips

    Tak pernah lagi masak siput. masa kecik2 tak kenal pun siput ni, dah merantau baru kenal, tapi taklah minat sgt.. skit2 bolehlah.

    ReplyDelete
  9. Kina,
    Siput ni ada 2 jenis.
    Yg K.Sham masak ni spicis sungai.
    Yg laut punya.. siput belitong.. versi hat kulit licin.
    Tp kut nak cuba.. yg hat sungai ni lagi sedap.

    ReplyDelete
  10. Acik,
    Boleh Sham bayangkan bila siput tu semua dah merayap ke lantai & dinding.
    Memang liat/panjang umur siput2 ni.

    ReplyDelete
  11. Mila,
    Selera masing2 kan.
    Anyway.. sama2.

    ReplyDelete
  12. never cook the siput sedut, kih kih kih, den tau boli yo
    salah ke? abaikan hahaha

    ReplyDelete
  13. Irfa,
    Kalau ada pilihan.. K.Sham pun beli saja.
    Tp mengenangkan takda alasan nak ngelat masuk dapur.. maka.. sila sambung ayat dalam hati ya..

    ReplyDelete
  14. sedapnya.. tp kat trg susah nk jmpa la siput sedut.. :((

    ReplyDelete