Friday, May 15, 2015

Once a Melayu.. forever a MELAYU..

Nak cerita pasal kuih ketayap or in Negeri Sembilan orang panggil kuih gulong. Nak tunjuk-tunjuk.. NO can do. Nak makan.. adjust la sendiri.

But being a committee members of one of the association here in Kuwait.. bila ada event.. Ibu boleh suka-suki use my position to recommend any 'kuih Melayu' when there is a function or so. And being the only 'lady' in the committee.. I can also choose any caterer that can fit my desire in term of makan-makan or whatsnot. Kejam sungguh ayat. Salah guna kuasa nihhhh..

Yang betulnya dah kita jer yang pompuan.. of course la yang the men suruh kita handle bab makan-makan ni kan.

But.. itu kalau ada function. Kalau takda function.. dok la dendiam.

Only thing just so recent.. rasa nakkkkk sangat makan kuih gulong ni. So dengan tahap kerajinan yang ntah berapa percent sangat ni.. didayakan jugak mencari segala bahan mentah as well as.. sampailah ke bahangian terakhir.. ie.. menggulong.


First thing first..
Kelapa parut. Omak pesan cari kelapa muda so nanti dapat inti yang lebih lembut.. lebih lemak. Tapi dah dok sini mana pulak nak cari kelapa muda. Apa yang ada di bakalah tu.. itu jer la yang jadi penyambung.. penyampai hajat.

Batu Kikir mari babe.
Tak tahu mana Batu Kikir.. sila search map ya.

Tak aci guna gula merah or gula biasa. Waaa.. very the takbur one. Tapi memang kebiasaannya.. Ibu akan angkut bawak bekal dalam 6-7 ikat. Ada masa maybe lebih. I'm no master in kuih-kuih Melayu but setakat nak buat santan durian dengan pulut.. berguna besar ni.



I shall skip on the very details part.. nak resepi kena google sendiri la ya.

As you can see here the color will gradually gets darker. Bila agak-agak dah nak kering.. lembab-lembab sikit tu.. okey la dah tu. Kut kering sangat pun tak syok layan. So biarlah moist sikit.


The remaining lepas selesai 'menggulong'. Simpan elok-elok. Senang nanti bila-bila nak repeat.

Gemuk.. kurus..
Panjang.. pendek..
Who cares.. masuk perut.. sama jer rasa..

Ada pulak yang ter-comel..
Tepung dah tinggal sikit.. nak buang.. sayang..

And with a mug of Russian Earl Gray tea.. I conclude my story..

10 comments:

  1. Kiro bulih lah tu Ibu Sham..
    Janji konyang poruit kan..
    Ado den kesah.. inyo panjang pendek, gomuk kuruih.. hahahha

    Bravo lah ibu sham.. walau dimana kita duduk.. tekak melayu tu totap di hati kan :D

    ReplyDelete
  2. petang2 ini dapat macam tu kan sedap, sambil hirup teh panas...ya pastikan tea lipton.

    ReplyDelete
  3. salam. hee sedap kuih lempeng hijau tu makk mesti membuatnya dengan kasih sayang kann ;p

    ReplyDelete
  4. Bilo ado dopan mato kenkadang x teringin pun kak. Tapi kok dah lamo x nampak...bulih plak jadi mengidam. Anyhow, yours look yummylicious. Kek sini pun lom.tontu bulih dapek.yg pakai gulo tu

    ReplyDelete
  5. Nur Hayati,
    Konyang bebona.. dapek 3 bijik kuih gulong tu.. memang sonyum sampai ko malam..

    ReplyDelete
  6. Nasa,
    Alhamdulillah, sampai hajat sudah..

    ReplyDelete
  7. Alaikumussalam 3 lalat..
    Memang nak oiiii.. sepenuh kasih sayang.

    ReplyDelete
  8. Aziela,
    Kebotolan lak ado gulo anau.
    Kut takdo.. pakai jo la apo-apo yang patut.

    ReplyDelete
  9. Acik kek sini..untung sikit ado kelapo mudo.dah siap inti duo tapawe frozenkan..sonang sok bulan poso..samo la kito..inti gulo enau sham.
    Bilo nak gentel buah melako sham. Sodap yo kan

    ReplyDelete
  10. Acik niiii..
    Macam tau-tau jo.. tongah mencari topung pulut ni. Lopeh tu, insya'Allah.. buleh la start ngintel.

    ReplyDelete