Saturday, May 16, 2015

Tak sungguh.. orang tak kata..

Tak lama dulu.. sembang-sembang dengan kawan sekolah rendah. Banyak cerita yang di-update. Si polan ni dah arwah.. dia ni kawin lain.. si polan dah tukar kerja.. si polan dah itu ini. Ni semua sebab dah ada group wassup.

Ada jugak yang Ibu mintak diri keluar dari group.. yang ini bila ada cerita dah mula mengarut. Kita ni dah tua.. faham-faham jer la. Mana-mana yang rasa kurang sesuweii tu.. kita mintak diri jer la. Bukan sombong.. tapi harap maklum jer la ya..

Dalam pada tu.. ada jugak yang Ibu tumpang bangga.. tumpang happy. Suka sangat dengar bila ada kawan-kawan yang dah berjaya. Jadi itu.. jadi ini. And salah satu cerita yang Ibu dengar.. ada kawan tu dah jadi usahawan mi kuning terkenal. Hatta.. mi kuning yang beliau usahakan dah masuk pasaran seluruh Negeri Sembilan. Dok kampung.. jual mi kuning.. masya'Allah.. bahagia nyer hidup. Alf mabrook..

Mula la drama air mata ni..

Cerita pasal mi kuning ni.. sebetulnya berniaga mi kuning ni memang untung. Dari sekilo tepung.. boleh dapat 2 kilo mi kuning. Tak percaya.. try buat sendiri.

And dah jadi macam tu.. hari ni Ibu dayakan menggelek mi kuning. Bukan nak berniaga.. tapi nak makan nyer pasal la. Area Ibu ni mana ada orang Melayu jual mi kuning. Kut ada pun.. nunnn kat belah Selatan. Satu hal la pulak nak pi sana.

Tapi kan.. sungguh la faktor penuaan terselah sudah.

Sejam berdiri.. adeiihhhhh.. sakit pinggang.. sakit belakang. Tapi nak menggelek mi kuning punya pasal.. didayakan la jugak.

Mi kuning yang sedang direbus..

Hasil dari sekilo tepung..
Mulalah berangan nak masak itu ini..


Banyak dah jasa mesin mi ni. Yang suka sangat tu sebab mesin ni ada motor (guna elektrik). So cepat la sikit kerja. Kut nak kena gelek tu.. lama la sikit masa nak ngabiskan sekilo tepung tu.


In case la kut motor mesin ni rosak or takda elektrik.. boleh kayuh manual. Tapi rasanya.. tak sanggup kut. Dah manja biasa guna motor.. malas la bila nak kena buat manual.


Dari celah-celah serabut dapur Ibu..
Presenting.. semangkuk mi kari. Dengan segala harta karun such as.. fishcake.. fishball.. tauhu pok.. udang.. telur rebus and sawi celur. Fishcake, fishball and tauhu pok tu bawak dari Tanah Malaya tu babe.

Frozen pun frozen la..

Macam tu la adat merantau.. barang-barang macam ni la yang paling berharga buat Ibu. Selagi ada.. kita pakai. Dah habis.. kita ikhtiar la apa-apa yang patut.

Ada rezeki kita cerita lagi..

Assalamualaikum..

5 comments:

  1. Gigih buek sobab nak makan kan sham.acik dok sini soang sikit...nak poi yo pasar bosa somban tu..mee hj jamil..pasar ampangan tu kato e mee cik gu mariam kot tak silap.tapi tokak acik kato mee hj.jamil laie sodap

    ReplyDelete
  2. Acik,
    Tu la kan.. kito nak jugak mee oghang Melayu.
    Balik ni buleh la try carik mee Hj. Jamil pulak.

    ReplyDelete
  3. Tiapkali kak sham buat mi kuning, punyala saya teringin nak buat. Sampaikan beli penggelek pasta tu. Tp kalau dah beli brg murah, nasib x baik... Lgsg xleh guna. Frustnya la.. Mula la phobia nak beli baru ni...

    ReplyDelete
  4. Kina,
    Nasib-nasib jugak.
    Brg murah tak semestinya tak elok.

    ReplyDelete
  5. teringat memori buat mee kuning dgn mak dolu2..aihh..kenapa mee kuning siap celur air panas tu taruk kicap panas2 terasa sedap sgt mse tu? kicap dgn mee je punn... haha

    ReplyDelete