Monday, August 24, 2015

Peria (ulangkaji) - gulai udang dengan peria..

Buntu..
At last menggulai kita malam tadi. Pada yang tak faham makna 'menggulai' tu.. menggulai tu bi'makna.. masak lemak cili api. Main ingredients.. udang and peria and hasilnya..


Sedia maklum peria ni memang pahit.. tapi apa ada hal kan. Yang pahit tu la ubat. Meh.. kita share sikit kebaikan peria ni..

1- Sejak zaman purba lagi peria digunakan untuk merawat kencing manis. 
2- Pakar perubatan tradisional China telah menggunakan peria untuk merawat asma dan masalah haid yang terlewat. 
3- Doktor dari England telah membuat penyelidikan untuk mencari nilai saintifiknya. Hasilnya mereka menemui hypoglycemic atau insulin. Seterusnya mereka mencipta plantinsulin untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan air kencing.
4- Daunnya pula sangat berkesan untuk merawat buasir.
5- Jika menghadapi masalah darah kotor seperti bisul, kudis buta, rasa gatal dan lain-lain masalah, fungus peria boleh mengatasinya dengan cara mencampurkan segelas jus peria dengan sudu kecil jus limau. 
6- Masalah ketagihan alkohol juga boleh diatasi dengan meminum air daripada daunnya.
7- Ia juga boleh mengatasi masalah hati kesan daripada pengambilan alkohol.

** Sumber : search sana.. search sini..

Last but not least.. peria ni ada dua jenis but my kids prefer peria yang besar tu. Macam kata Amsyar.. lagi lemak dari yang hok kecik tu.


Khalass..

6 comments:

  1. nyum nyum sedapnya gulai udang tuu makk ;p

    ReplyDelete
  2. Yang ni saya panggil "Kambas" kak sham..
    Memang sedap sikit dari peria yg kecil..
    Udah teringin pulak saya..
    Nanti nak buatlah gulai kambas dgn udang ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yati,
      Sama la tu. Di kampong K.Sham panggil 'kambeh'.

      Delete
  3. Perhhh kak sham mmg penggemar ulam dan sambal. Hihihi

    ReplyDelete