Beautiful Friends

Monday, November 13, 2017

Business Management Psychology (Paper 3 - KBAT)

Cerita dongeng 1
Cust : Wahhhh.. ini hari telur goreng semua cantik.. itu hari sangat buruk
Me : You bukan nak beli semua kan.. you pilih sajalah mana yang you suka. Lagi pun ada customer suka dia punya telur goreng a bit crispy (customer dah mula muka ketat)
Cust : Itu sambal asing you kasi sikit lebih ha..
Me : Okey (sambil angguk kepala and instead of 5 senduk I gave her 7 - dia beli nasik lemak 5 paket)
Cust : Ini sambal sangat sedikit la.. you kasi tambah lagi..dia orang PANDAI makan sambal la
Me : Boleh.. you mau sambal LAGI LEBIH.. kena tambah sikit lagi wang la
Cust : Owhhhh.. no need.. no need.. itu sudah cukup

Cerita dongeng 2
Cust : Kak nasik lemak biasa 1
Me : Okey (actually yang request nak beli ni is as trouble maker.. datang warong mesti ada buat hal and its has been almost a year dia dah tak datang ke warong)
Cust : Kak.. tambah lauk kerang 20sen
Me : Dik.. biar betul dik. Macam mana akak nak adjust kerang 20sen. Sekilo pun dah RM12. Lepas kopek dapat la dalam 2 piring kecik. Kulit jer yang berkilo tu dik
Cust : Alah kak.. anak saya nak rasa-rasa jer. Bukan nak makan sampai kenyang.. tak payah la nak berkira sangat
Me : Patutnya kalau adik nak bagi anak rasa.. tak payah la berkira.. anak sendiri tu..

Cerita dongeng 3
Cust : Selamat pagi kakak
Me : Selamat pagi
Cust : Kakak.. saya nak nasik lemak 1 besar 2 kecik. Sambal lebih ye kak
Me : Okey

A few minutes later
Me : Ok siap
Cust : Kakak.. saya nak beli sambal extra 1 ringgit. Memang biasa sambal tumis kakak memang tak cukup. Dah banyak pun.. still tak cukup
Me : Boleh saja ( dah orang mintak baik-baik kan.. instead of 1 ringgit.. I gave her extra. Me happy.. customer pun happy)

P/s ;
 
3 situasi cerita dongeng ni sangat cliche and most of the sellers sure pernah melalui. Tapi yang me nak emphasize here.. why is it.. kami selalu dikatakan.. jual mahal.. kedekut.. berkira.. tak faham situasi pembeli.

Tapi pernah pulak ke pembeli meletakkan diri masing-masing di tempat kami. Barang hari ni semua dah mahal (GST sekali ye). Upah pekerja asing pun dah cecah RM50 sehari (minimum - no joke). Kami masak pun bukan setakat air and minyak saja.. gula.. bawang.. ikan bilis.. kacang.. timun.. lemon grass.. santan (not to mention santan pun 1/4 santan yang lain semua air).. and all the condiments and whatsnot.. cerita banyak pun tak guna la.

Ko try la masak nasik lemak lauk sambal tumis ikan bilis jer.. ko tengok berapa ko kena charge beli barang untuk dapat set minimum
- nasik lemak bersantan with daun pandan (kukus)
- sambal tumis ikan billis with bawang meriah
- telur rebus
- ikan bilis dan kacang goreng
- timun
Itu belum lagi selepas suboh ko dah kena masuk dapur nak prepare segala mak nenek in order untuk dapat hasil sepiring nasik lemak and makan by 7.30am.

Nota kaki :
Sama-sama kita bertimbang rasa. Kami penjual pun ada perasaan. Ada di antara kami bukan kaya sampai boleh pacak rumah banglo kat kampung pun (albeit ada jer sebenarnya). Tapi kenapa ko nak bertekak sampai berjegil bijik mata dengan seller kat warong yang jual sikit-sikit ni tapi bila pi makan kat Mc D ke KFC ke yang terang-terang tunjuk GST and segala mak nenek extra charge tu.. ko sikit pun tak komplen.


The end and have a bright white baby breath.. cream forget me not and white and yellow roses day everybody.

2 comments:

  1. Tribulations dalam perniagaan ye Sham. Narratives yang bertali arus yang boleh dibukukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bi'iznillah.. in the midst of doing so.
      Doakan yg baik2 ye sahabat.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...