Kesinambungan dari cerita Ikan Merah.
Dalam banyak-banyak masakan Ibu, ini la salah satu dish yang paling Ibu suka.
Ikan merah masak halia.
Resepi;
Bahan2;
Ikan (terpulang la ikan ape pun)
Halia (ikut nak byk mana pun)
1 biji bawang besar
6-7 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam
Cadangan bahan2 utk side-kick..
Lada benggala, kobis bunga, hirisan halia & sedikit daun sup. (adjustable)
Cara2 menyediakan;
Ikan terlebih dahulu dilumur dgn kunyit serbuk & garam.
Digoreng (terpulang la nak garing, separuh garing etc)
Ketepikan.
Blend halia, bawang besar & bawang putih
Tumis hingga naik bau.
Kemudian campurkan sedikit air, kicap & sos tiram.
Bila dah mendidih masukkan lada hitam yg telah ditumbuk sedikit (kalau KURANG RAJIN, guna lada sulah je).
Bila kuah dah hampir masak (agak2 la), boleh la masukkan bahan2 sampingan ie. lada benggala, bunga kobis, hirisan halia & daun sup (etc).
Perasakan dengan garam (jika perlu sbb kicap & sos tiram dah masin)
Hidangkan ikan dlm bekas yg sesuai.
Last but not least, siram kuah tadi atas ikan.
Sedia utk di NGAP
No comments:
Post a Comment