Kalau orang Negeri Sembilan biasa sebut, lauk lobo-lobo or in bahasa yang lebih mudah difahami.. lauk campak-campak. And so malam tadi while dinner we had this gulai ayam then Ibu campur oyster mushroom. Dah biasa, kalau menggulai mesti nak ada partner. Since kentang tak ada.. guna sajalah apa yang ada.
Itu sebab kalau ada orang mintak resepi, susah sikitlah Ibu nak comply. Sebab Ibu masak tak pernah ada skima yang specific. Semua main cubit-cubit, cekup-cekup, genggam then campak-campak. In better words.. lebur dalam periuk la. Result, ikutlah sukatan dan perencah masak yang ada masa tu.
And itulah sejujurnya cara Ibu masak. Later.. kalau suka makan banyak tak suka makan sikit. Kalau tak nak makan, silalah berkreativiti sendiri.
Hence, previously semua yang lauk-lauk yang Ibu paste tu.. semua agak-agak jer. My salute to those yang masak ikut skima. And maybe that is why I can't do with baking.
It have been failures in the past and I'm not going to continue either. Buat rugi and sepah kat dapur je. Solution.. beli jer la kalau nak makan kek ke apa-apa yang sewaktu dengannya.
p/s;
Happy Monday friends..
lobo-lobo pon sodappp!!! ;)
ReplyDeleteDik,
ReplyDeleteYang lobo-lobo tu la selalunya anak-anak akak berebut makan. Sebab akak biasa buat sikit.. nak ngabiskan stok dlm fridge.
campak2 tu yg lagi banyak makan
ReplyDeletehehe
betul2... yg lobo-lobo tu lgi sedapppp.... ^___^
ReplyDeletekak sham
ReplyDeleteteringat lagu same with lobo-lobo = mr Loba loba..its fanastic its boombastic..
Irfa,
ReplyDeleteSgt tidak baik utk K.Sham yg enjin dah slow ni. Bila proses penghadaman dh slow ni.. jarum KILO mulalah berat labuh ke kanan..
Yong,
Akak tak suka dgn penyanyi lagu tu sbb dia kalau nyanyi mesti ada pompuan seksi gilos.. isshhh.. tak berkenan langsung.. malu..