Seumur hidup.. ini first time trial. Reason; mi bandung bukan favourite kami di rumah ni. Anak-anak and Cik Asben lagi prefer mi hailam or mi goreng mamak otherwise kalau rajin sikit maybe mi kari.
Tapi since perencahnya dah ada.. bahan-bahan pun 3/4 cukup (daging pulak tak ada), bolehkan sajalah.
Lagi pulak since Ibu still on no cholesterol regime, so segala suku-sakat yang banyak guna sea food such as udang, ketam or apa-apa yang bersaudara dengannya kenalah dikurangkan. Tapi nak buat macam mana kan kan kan. Orang lain makan.. Ibu je yang kena sedikit.. yakni "makan sikit jer". Iyo la tu..
Memang confirm pun, lepas semangkuk selamat jadi darah daging terus kepala ting tong. So kenalah lapor diri pada Cik Pan. Then lepas ni kenalah pulak buat check-in dengan Madam Omega selama seminggu.
Enjin dah tua, kenalah bertabah.
So, la ni korang dah tau la kan. Selama Ibu buat sessi menembak yang udang bergolek-golek tu "hanya gimik semata-mata". Sebab lepas tu, segala suku-sakat tu kena pindah mangkuk orang lain. Kalau di kampung, Ibu wajib duduk makan sebelah Ayah sebab segala "alien" yang Ibu tak berkenan or kurang suka makan akan masuk pinggan Ayah. Yes, Ibu tak malu or segan atau menafikan.. memang Ibu anak Ayah.
Arrghhhh.. tetiba emo la pulak. Rindulah pulak kat Ayah.
p/s;
Jangan ada yang mintak resepi sebab Ibu guna perencah instant.
Ibu cuma tumis dan tambah sana-sini apa yang patut.
Lagi pulak since Ibu still on no cholesterol regime, so segala suku-sakat yang banyak guna sea food such as udang, ketam or apa-apa yang bersaudara dengannya kenalah dikurangkan. Tapi nak buat macam mana kan kan kan. Orang lain makan.. Ibu je yang kena sedikit.. yakni "makan sikit jer". Iyo la tu..
Memang confirm pun, lepas semangkuk selamat jadi darah daging terus kepala ting tong. So kenalah lapor diri pada Cik Pan. Then lepas ni kenalah pulak buat check-in dengan Madam Omega selama seminggu.
Enjin dah tua, kenalah bertabah.
So, la ni korang dah tau la kan. Selama Ibu buat sessi menembak yang udang bergolek-golek tu "hanya gimik semata-mata". Sebab lepas tu, segala suku-sakat tu kena pindah mangkuk orang lain. Kalau di kampung, Ibu wajib duduk makan sebelah Ayah sebab segala "alien" yang Ibu tak berkenan or kurang suka makan akan masuk pinggan Ayah. Yes, Ibu tak malu or segan atau menafikan.. memang Ibu anak Ayah.
Arrghhhh.. tetiba emo la pulak. Rindulah pulak kat Ayah.
p/s;
Jangan ada yang mintak resepi sebab Ibu guna perencah instant.
Ibu cuma tumis dan tambah sana-sini apa yang patut.
Sekian..
Assalamualaikum Sham ... hmmm ... rindu ... semua tu :)
ReplyDeletemee bandung dgn mee rebus pun kaktek tak reti beza. ubah sikit resepi depa ubah nama sekali... konpius ler.
ReplyDeletesomi kaktek je suka mee kuning, yg lain prefer mee hun. mee hun wai wai banyak jual di pasar basah msia tu ada jual di sini tau... amarika, macam2 ado..
suka mee bandung
ReplyDeletekalau boleh nak telur lebih ;)
Dear Kak Sham,
ReplyDeletemee bandung mu itew memang mengancam
tapi,
problemnya,
mee kuning den tak sapo nak buat..
wahhaaaawaaaa
Alaikumsalam wbt REAL,
ReplyDeleteMmg rindu.. rindu kat semua. Tambah pulak Ayah tu jenis tak suka sembang kat talifon.. lagilah rindu.
Kak Tek,
Sham pun tak tau beza mi bandung ngan mi rebus.
Tapi diaorg kata kuah mi rebus macam kaler coklat sikit while mi bandung kaler merah.. Ntah laa..
Irfa,
Itu taste Cik Asben.. telur lebih. Dulu kat Kelana Jaya dalam tahun 2000-2003 (lupa dah) ada satu kedai jual mi bandung. Mmg power. Tiap minggu la Cik Asben lapor diri kat situ.
Laaaa.. Yong sayang oi..
Kan akak dah ajar cara2 buat mi kuning.. try la buat. MP selamat dah.
p/s;
Kut emergency.. pakai je la spageti dah tu time rebus tu boh la serbuk kunyit (kwn K.Sham yg ajar). Aci x??