Assalamualaikum all,
Last minute request. Mana sempat nak defrost udang ke.. ayam ke.. siang kangkung ke.. so solution.. kita buat nasi goreng ikan sardin je la ya.
Tumis bawang putih.. bawang merah.. cili api secukup rasa (extra sebenarnya). Then pecahkan telur sebiji.. masuk ikan sardin seketul (lenyek-lenyek sikit).. masukkan nasi then boh garam. Kut tak suka bau ikan sardin tu.. tabur sikit daun sup. Khalass..
Tersandar senyum anak bujang yang sorang tu.
Tapi kan kan.. walaupun ini kira nasi goreng emergency.. tetap tak boleh buat selalu sebab ikan sardin jatuh "barang kawalan" di rumah ni. Angkut dari Tanah Malaya ya.. yang cap Pinoy.. tak aci la..
Dalam gambar.. tu belen makan KFC malam tadi.. goreng je semula dari membazir..
bagus idea nih k.sham..blh buat jgk kalau terdesak n termalas..tp sy sll buat nasi goreng tuna..
ReplyDeleteSaya pun kalau nak ringkas dan cepat, ini lah menunya. Cukup protein dan carbo..tambah kangkung...makanan seimbang dah (konon nya lah..). Kak, nasi goreng pun berasnya panjang2 yer...best nya.
ReplyDeleteUmmu,
ReplyDeleteNasi goreng tuna.. mcm nak kena try buat jer tu..
Aziela,
Di sini beras Siam terlalu berkanji & lagi mahal dari beras basmathi. Tu yg guna beras basmathi jer.