Beautiful Friends

Sunday, February 23, 2014

Orang memberi.. kita merasa.. lepas tu pandai-pandailah beli jiwa..

Remember.. tu hari kan ada Ibu cerita pasal ada kawan yang balik Tanah Malaya and Ibu berkirim bunga kantan dengan dia.. yeayyyyyyyy.. alhamdulillah. Ni laa hasilnya.

Walaupun tak seberapa.. as desperate people as I am.. ini pun dah cukup bagus. And being me.. lepas jer dapat stok yang cukup "berharga" macam ni.. mula la dengan aktiviti mem-packing in small packets. Senang nak guna masa nak masak nanti.


Bunga kantan ni pun senang nak maintain. Simpan je dalam fridge.. insya'Allah tak rosak. Setakat ni.. yang hat April tahun lepas pun masih okey lagi. Tang warna tu.. memang la tak semerah yang dalam bakul ni lagi tapi bau nyer.. masih kuat. Thus rasa nyer pun tak berkurang.

dok rumah dendiam.. pack all those bunga kantan into these small packets..

Tunggu masa nak guna jer.. Biasanya sepeket tu ada 4 kuntum bunga kantan. Cukuplah untuk sekali masak.

Btw, yang dalam gambar tu Ibu nak pass ke kawan. She make a really good paste untuk ikan bakar tumis. And biasanya dia akan boh sikit bunga kantan.

And kita pun bila orang dah hulur tu pandai-pandai la beli jiwa kan. So semalam.. Ibu jemput Si Polan datang rumah for lunch. And the treat was..




Dah Si Polan takmo duit.. kita belanja je la dia makan.. kira aci la kan.. halal dunia akhirat.

8 comments:

  1. sedapp nya menu tu... pasni dgn bunga kantan dapat la masak asam pedas, laksa n macam2 la ye ;p

    ReplyDelete
  2. k.sham kalau dah menjamu dah gaya dok @kualo pilah den tgk. kalah org tanah malaya masak. heheh btw klau k.sham simpan kantan tu dlm freeze @ tmp sejuk biasa? sbb kalau saya simpan kat tempat sejuk biasa selalu jadi hitam lebam jugak

    ReplyDelete
  3. Ros,
    Dah tu tau masak yang tu joooo. Yg lain akak tak ghoti nak masak.
    Insya'Allah.. ado joki akak tunjuk. Lobam tu lobam gak..

    ReplyDelete
  4. tengok bunga kantan rasa pilu pulak. eh bukan pilu, tapi getun. getun sebab pokok kat tepi rumah tu memang giler giler giler punya giler punya giler banyak dan rimbun dan subur telah dibakar oleh kakak saya.

    ReplyDelete
  5. Kak Syam, kalau stok banyak dalam tapis tu, berapa lama boleh tahan...hehehehe

    ReplyDelete
  6. TATA,
    Alahai.. kenapa pulak dibakar??
    Kwn K.Sham tu terpaksa pi byk kedai jugak nak dpt stok sebanyak itu.
    Bukan "musim" agak nyer..

    ReplyDelete
  7. Aziela,
    Sebolehnya K.Sham hadkan sebulan sekali saja masak asam pedas.
    Cukuplah menampung sampai June.. insya'Allah.
    Cuma ada masa.. cuba jugak selit-selit buat kuah laksa.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...