Assalamualaikum all,
Atas permintaan kawan-kawan..
Bahan-bahan
Bahan-bahan
Sotong
(also applicable to daging, fillet ayam dan udang)
Cili
merah- dipotong serong
Bawang
besar - dimayang
Serbuk
kunyit
Garam
Minyak
untuk memasak (standard la kan)
Cara-cara
Bersihkan
sotong dan potong mengikut cara masing-masing.. no restriction.
Toskan
dan gaulkan dengan serbuk kunyit.. hat kuning tu ikut la banyak mana sotong
kita tu... adjustable.
Kemudian
terus goreng kosong dalam kuali (untuk keringkan air sotong).
Selepas
agak-agak air sotong tu dah kering, boleh la masukkan sedikit minyak.
Masukkan
bawang besar yang telah dimayang bersama dengan cili merah.
Perasakan
dengan garam.
Gaul
sebati.
Setel
dan sedia untuk dihidangkan.
Note :
Tapi ada orang tanya.. macam mana nak buat sotong tu lembut. Biasanya Ibu takkan tunggu sampai air sotong tu kering. Kalau tak nanti, sotong tu kecut sangat and liat. So, bila agak-agak sotong tu dah separa kering.. toskan air sotong tu and ketepikan.
Panaskan minyak.. goreng kacang, bawang merah or apa-apa jer la yang kita suka.. then masukkan semula sotong yang kita dah goreng tadi. Adjust garam jika perlu. Khalass..
P/s;
Dalam gambar tu.. Ibu tak guna kacang but instead.. asparagus.. kacang dah habis la pulak..
mmg ada yg goreng sotong jd liat
ReplyDeletesotong ni xleh goreng lama, ala2 masak je.. baru sedap kunyah
akak buat saya lapar lah
Alaa kak. Laa ni jam 3.05 petang tau. Saya belum makan lagi. Tengok sotong akak sedap nya rasa.
ReplyDeleteLapar ni.
Irfa,
ReplyDeleteDulu masa first time masak.. sampai kecut Sham goreng. At last kena berguru jugak dgn Omak. Baru tau..
Sorry la Irfa.. pi la turun kat food court kejap.. cari apa yg patut.
TATA..
ReplyDeleteSorry ya.. ni menu mlm tadi sebenarnya. Baru nak post. Nak buat cmana dik.. sini ngan Msia jarak 5 jam. Ni pun baru nak masuk opis semula. Lunch time..
Saya sukaaaaa sotong. Tapi sotong kering, kurenggg sikit. Tak ramai orang, hatta tukang masak kedai sekali pun yang pandai goreng sotong sebenarnya. Mostly, sama ada liat, atau sampai dah nak hancur sotong tu jadinya. Paling penting, sotong kena fresh kan kak...
ReplyDeleteSama la kita.. akak pun kureng sikit ngan sotong kering. Entahlah..
ReplyDelete